Helyreállításra kerül Balázs Mór kőbányai síremléke

Helyreállításra kerül Balázs Mór kőbányai síremléke

A Fővárosi Közgyűlés 26,6 millió forintos támogatást szavazott Balázs Mór síremlékének felújítására, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) végez el a X. kerületi, Kozma utcai izraelita temetőben.

A képviselők egyhangúlag, 24 igen szavazattal fogadták el az erről szóló döntést Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes javaslatára.

Balázs Mór a fővárosi villamosközlekedés első hálózatának létrehozója, és az ő nevét viseli a főváros 2014-ben elfogadott középtávú közlekedésfejlesztési stratégiája.

Balázs Mór síremléke a BZSH Kozma utcai temetőjében

Balázs Mór Angliában folytatta tanulmányait. Elképzelései alapján indult meg Budapesten az első villamos 1889. július 30-án az Egyetem tér és az Orczy tér között az akkori Stáció, a mai Baross utcában. Ezt követte az 1889. szept. 10-én megindult Podmaniczky utcai villamosjárat. Majd három részletben 1890-től 1892-ig kiépült a körúti és a Király utcai hálózat is. A földalatti villamosvasút építésének eszméje és kivitelezésének munkája is nevéhez fűződik. 1895-96 folyamán épült a kontinens első földalattija 3228 m hosszúságban. Ezzel az alkotásával is nagy érdemeket szerzett Budapestnek világvárossá történő fejlesztésében. További közlekedésfejlesztési tervei befejezése előtt, fiatalon halt meg.

Balázs Mór síremlékének rekonstrukcióját a leszármazottak kérték, akik nem rendelkeznek a helyreállításhoz elegendő anyagi forrással.