Az elmúlt hónapban olyan hat holokauszt-túlélő halt meg Európában, akik sokat tettek az emlékezésért

Az elmúlt hónapban olyan hat holokauszt-túlélő halt meg Európában, akik sokat tettek az emlékezésért

A koronavírus járványról szóló híráradat kijózanító tényt közölt: az elmúlt hónapban Európában hat olyan jelentős holokauszt-túlélő halt meg, akik életük nagy részét mások gyűlölet elleni felvilágosításának szentelték.
Egyre kevesebben vannak köztünk sajnos olyanok, akik túlélték a borzalmakat és el tudják mesélni a mai generációnak a holokauszt borzalmait, és ez a szám folyamatosan csökken.

Emlékezzünk rájuk!


Eszter Cohen
Cohen szülőhazájának, Ioannina szülővárosának mindössze 160 holokauszt túlélőjének egyike volt, ott is halt meg 96 éves korában. Megszökött az auschwitz-birkenaui haláltáborból, majd évtizedeken keresztül mesélte középiskolás diákoknak túlélési történetét. Ioannina a zsidók egyik fő központja volt, mintegy 1800-an éltek ott a holokauszt előtt . Cohennek két gyermeke volt.

Maurice Cling
Az antiszemitizmus elől Franciaország elől menekülő román zsidóktól született Cling nyelvész és angol tanár volt, aki november 23-án halt meg Párizsban, 91 éves korában.
Tapasztalt oktató és tehetséges író, gyakran mesélte a népírtás személyes történetét középiskolákban kamaszok előtt. Cling 15 éves volt, amikor a rendőrök 1944. május 20-án elvitték az iskolájából, szüleivel és idősebb testvérével, Willy-vel együtt a Drancy internáló táborba küldték. A családot deportálták Auschwitzba, ahol a nácik megérkezésükkor meggyilkolták a szülőket. Négy gyermeke született.

Paul Sobol
Miután napokig haladt Auschwitz halálmenetében, az őt és fogolytársait őrző német csapatok elleni szövetséges légitámadás során talált erőt a menekülésre. Ekkor 18 éves volt.
Elfogása előtt Sobol és családja négy évet rejtőzködött a nácik által megszállt Brüsszelben. A nácik meggyilkolták szüleit és öccsét, de húga életben maradt.
A háború után sok éven át Sobol nem sokat beszélt a holokausztról, de úgy érezte, hogy idősebb korában meg kell osztania történetét. Sobol november 17-én, 94 éves korában hunyt el Brüsszelben, két gyermeke gyászolja.

Renzo Gattegna
Amellett, hogy a fiataloknak mesélt a holokausztról, Gattegna, aki november 10-én, 81 éves korában COVID-19 szövődményei miatt halt meg, szintén segített az olaszországi zsidó közösség újjáépítésében a népirtás után. Gattegna 2016-ig 10 évig vezette az Olasz Zsidó Közösségek Unióját.
Bár 1938-ban született, „1944-ben kezdtem élni” – mondta egyik interjújában. Kora gyermekkora a félelem, a hiány és a bizonytalanság ideje volt, amikor családja egyik rejtekhelyről a másikra költözött Róma külvárosában, ahol sikerült elmenekülniük, mire a fasiszta bandák megjelentek és feldúlták az otthonukat.
Gattegnának két gyermeke született.

Mikhail Zhvanetsky
Zhvanetsky volt a standup komédia zászlóvivője.A Szovjetunióban fegyvertelenül önmegsemmisítő módon kommentálta az oroszországi mindennapokat. Apolitikus volt, de a társadalomkritika nyomai azon határon voltak, amit azokban az években biztonságos volt nyilvánosan elmondani.
Az Odesszában, a mai Ukrajna területén született Zhvanetsky-t családjával Oroszországba evakuálták, mielőtt az előrenyomuló náci hadsereg meghódította szülővárosát, meggyilkolva gyermekkori barátait és sok rokonát a holokausztban. Zhvanetsky évtizedekig teljesített, egészen nyugdíjba vonulásáig. Számos díjat nyert, köztük tavaly a Hazáért Érdemrendet. Öt gyermeke született.

Justin Sonder
Sonder nyugdíjas rendőr, politikus és holokauszttúlélő november 3-án hunyt el Chemnitzben. 94 éves volt.
Nem sokkal azután, hogy visszatért Auschwitzból Németországba, Sonder életét a nácizmust létrehozó társadalom újjáépítésének szentelte. Alig hat hónappal azután lett rendőrtiszt, hogy az amerikai csapatok felszabadították Auschwitzot. Édesanyját és 21 rokonát meggyilkolták a táborban.
A ranglétrán felfelé lépve Sonder végül súlyos bűncselekmények biztosa lett. Nyugdíjba vonulása után négy éven keresztül törvényalkotóként tevékenykedett a szövetségi parlamentben, a Die Linke baloldali párt képviselőjeként. 2016-ban az emberiség elleni bűncselekmények miatt elítélt Reinhold Hanning SS-őrség tárgyalásán vallott.
Sonder évtizedek óta mesélt a holokausztról középiskolás diákoknak Kelet-Németországban, ahol a szélsőjobboldal újjáéledik. Három gyermeke született.


Emlékük legyen áldott!
ברוך דיין האמת