Hatalomátvétel Izraelben

Hatalomátvétel Izraelben

Izrael elnökeként eltöltött utolsó teljes napján Reuven Rivlin összefoglalta az elmúlt hét évet, mely időszakban 1797 kegyelmet osztott ki, 131 külföldi úton vett részt, 454 bírót eskütételét vezényelte le, és 168 nagykövet megbízó levelét vette át.

Körülbelül 130 000 személy tett látogatást az elnök rezidenciáján Rivlin hivatali ideje alatt. Hetvenkilenc alkalommal fogadta más nemzetek elnökeit a rezidencián, 41 alkalommal miniszterelnököket és hétszer az országba látogató királyi családtagokat.

Hét év alatt Rivlin öt különálló választás után nyolc alkalommal bízott meg kormányalakítással egy Kneszet képviselőt – 2015-ben egyszer, 2019-ben háromszor, 2020-ban kétszer és 2021-ben kétszer.

A Kneszet képviselői június 2-án a Szochnut vezetőjét, Jichák Herzogot választották meg Rivlin elnök utódjának.

Herzog, Izrael következő, szám szerint 11. elnöke, korábban a Munkapártot vezetője volt és 15 évig szolgált a Kneszetben. Édesapja, Chaim Herzog, Izrael hatodik elnöke volt, aki 1983 és 1993 között töltötte be a posztot

Izrael elnökét hétévente választja a Kneszet. A poszt jórészt szimbolikus, de az elnöknek hatásköre van kegyelemben részesíteni valamint kormányalakítással megbízni jelölteket. Az új elnök hivatalos beiktatására július 7-én, azaz holnap kerül sor.

Közben delta variáns miatt a pandémia újbóli erősödése miatt már mintegy 50 ezer izraeli tartózkodik otthoni karanténban. Emelkedett a kórházban ápoltak száma is: 73-an vannak kórházban, de továbbra is csak 33 súlyos esetet tartanak nyilván, és 16 ember van lélegeztetőgépen. Jelenleg egy súlyosan fertőzött és hat közepesen fertőzött település van az országban: ebbe a kategóriába sorolták többek közt Tel-Avivot és Petach-Tikvát is. Tizenhat enyhén fertőzött települést határoztak meg, és 257 helyet továbbra is zöldnek, vagyis csak elhanyagolható mértékben vagy egyáltalán nem tartanak fertőzöttnek Izraelben.