Háromszáz etióp bevándorló érkezett Izraelbe

Háromszáz etióp bevándorló érkezett Izraelbe

Mintegy 300 etióp bevándorló érkezett csütörtökön Izraelbe egy kormányzati kezdeményezés részeként, amelynek célja az ország zsidó közösség tagjainak az országba történő behozása.

A misszió vezetője, Tamano-Shata bevándorlási miniszter elmondta, hogy a Zsidó Állam továbbra is elkötelezett a maradék etiópiai zsidó Izraelbe hozása mellett.

Az új érkezőket Pnina Tamano-Shata  és Isaac Herzog, Zsidó Ügynökség elnöke köszöntötte a Ben Gurion Repülőtéren. Ők annak a kétezer etióp bevándorlónak utolsó tagjaiként érkeztek, akik az ú.n. Tzur Israel művelet részeként december óta utaznak az országba.

Érkezésüket követően az új bevándorlóknak karanténba kellett vonulnia Izrael koronavírus-irányelveinek megfelelően.

Azok, akik még mindig Etiópiában várják, hogy Izraelbe vándorolhassanak, egyre veszélyesebb körülményekkel néznek szembe. A nemrégiben Etiópia északi Tigray régiójában kirobbant háború emberek ezreinek életét követelte, 2 millió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására és tízezrek menekültek a szomszédos Szudánba. A számítások szerint az etióp közösség 7–12.000 zsidó lakosa még mindig várja, hogy Izraelbe disszidáljon, közülük sokan a Tigray régióban élnek.