Háromlépcsős nyitásra készül Izrael

Háromlépcsős nyitásra készül Izrael

Háromlépcsős nyitásra dolgozott ki tervet Izrael, március 4-re pedig már el is jutnának a harmadikig. Az izraeli oltási program kifejezetten gyorsan zajlik, ezért is kerülhet sor az európai átlagnál hamarabbi és kiterjedtebb nyitásra.

Az országban a harmadik országos zárlaton vannak túl, ennek során már több mint egy hónapig voltak otthon a gyerekek. Nagy részük ezután is távoktatásra kell berendezkedjen, ugyanis az Ynet hírportál szerint a gyerekek 90, míg az egészségügyi minisztériumi illetékes közlése alapján 75 százalékuk nem térhet vissza az iskolafalak közé. A nyitást csak a kevésbé fertőzött „zöld” és „sárga” településeken, továbbá a nagyvárosok ugyanilyen besorolású lakónegyedeiben engedélyezik egyelőre.

Az előírások szerint továbbra is csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva. Ugyanakkor az üzlettulajdonosok, szállodások és vendéglősök nagy része bejelentette, hogy csütörtöktől rendkívüli biztonsági rendszabályokkal mégis fogadják a látogatókat, ügyfeleket.

Az első szakasz vasárnap megkezdődött, ennek keretében megnyitottak a parkok, illetve engedélyezték a vendéglőknek a házhoz szállítás mellett az elvitelre főzést is. A második szakaszt február 23-ától tervezik, úgy számolnak, addigra legalább hárommillió embert már beoltanak másodjára is. Az ötven év felettiek közül pedig egyenesen kilencven százalék kaphatja meg addig a védőoltást. Ekkortól újabb iskolai évfolyamok megnyitására számítanak, az oltottakat és a negatív teszttel rendelkezőket pedig fogadhatják majd a bevásárlóközpontok, vendéglők, konditermek és a szállodák.

Úgy számolnak, március harmadikára már négymillió oltott lesz, köztük az ötven felettiek 95 százaléka. Ekkor további évfolyamokat nyithatnak meg, és bárki beülhet majd a vendéglőkbe és kávézókba. A legfertőzöttebb, piros településeken viszont ekkor is csak a szabad ég alatt, legfeljebb tízfős csoportokban tanulhatnak majd.

Kedden Izraelben 65.424 embert oltottak be először és 65.048-at másodszor. A napi 80.928 tesztből 6.062 fertőzöttet azonosítottak.