Közel négyezer éves korsót találtak Jaffán

Közel négyezer éves korsót találtak Jaffán

Izraeli régészek egy jaffai ásatáskor egy 3800 éves korsót fedeztek fel, amelyben egy csecsemő csontvázat találtak – írja a Live Science.

A folyóirat megjegyzi, hogy a csecsemők üvegekbe rakása temetéskor nem ritka jelenség és a bronzkor óta létezik, sőt a 20. századig is fennmaradt.
“Szükségét érezték annak, hogy megvédjék a testet a környezettől, annak ellenére, hogy a csecsemő már halott volt. Ettől függetlenül van egy értelmezés, hogy a korsó olyan, mint az anyaméh, ezért alapvetően az az elképzelés, hogy a babát visszaadják a Földanyának” – mondta Yoav Arbel, az IAA régésze a Live Science-nek.

Az üveget a 4000 éves kikötőváros óvárosi részén találták meg, amelyet a világ egyik legrégebbi helyeként tartanak számon.
Tekintettel arra, hogy a kikötőváros az elmúlt négyezer évben folyamatosan lakott volt, a régészek különböző korszakokból származó régiségeket fedeznek fel egymás közelében. Ilyen példának okán a bor behozatalához és exportálásához használt amfora gödör, amely 2300 éves volt, vagy éppen a most talált ennél is idősebb üveg, amely a csecsemő csontvázat tartalmazta.