Harminc másodperc alatt kimutatható a koronavírus egy tel-avivi tanulmány szerint

Harminc másodperc alatt kimutatható a koronavírus egy tel-avivi tanulmány szerint

A Tel Avivi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy az új koronavírus, a SARS-CoV-2 hatékonyan és gyorsan elpusztítható ultraibolya (UV) fénykibocsátó diódák (UV-LED-ek) használatával.
“Rájöttünk, hogy nagyon egyszerű megölni a koronavírust ultraibolya fényt sugárzó LED izzókkal” – mondta Prof. Hadas Mamane, a Tel Avivi Egyetem Gépészmérnöki Iskola Környezetmérnöki Programjának vezetője, aki kollégáival együtt vezette a tanulmányt.

A professzor elmondta, hogy az UV-LED izzóknak kevesebb, mint fél perc szükséges a koronavírusok több mint 99,9 százalékának elpusztításához. A tanulmány az első ilyen jellegű felfedezés a világon.

Az UV-A hullámhossza 315 és 400 nanométer között van. Az UV-B, más néven közepes hullámú fény hullámhossza 280-315 nm, az UV-C hullámhossza 200-280 nm.
Az UV-A-t a nap bocsátja ki (és olyan mesterséges források, mint a szoláriumok), és gyengébb, mint az UV-B és a C.

Az UV-B és az UV-C sugárzás szinte soha nem éri el az embert természetesen, mert ezeket a sugarakat elnyeli a föld ózonrétege.

Ezek az ultraibolya hullámhosszak, amelyeket a tel-avivi kutatók vizsgáltak, különösen hatékonyak az UV-LED izzókkal történő fertőtlenítésben.
“Az UV LED-eknek hatalmas jövője van, de természetesen, mint mindig, amikor az ultraibolya sugárzásról van szó, fontos, hogy világossá tegyük az emberek számára, hogy veszélyes kipróbálni ezt a módszert az otthon lévő felületek fertőtlenítésére.” – mondta a professzor.