Egy kissé elfeledett hanukai finomság: a latkesz

Egy kissé elfeledett hanukai finomság: a latkesz

Bár az elmúlt években Hanuka ünnepén már csak a fánk dominál, egyes országok közösségeiben van egy másik finomság, amelynek jelen kell lennie az ünnep alatt az asztalokon. Ez pedig nem más, mint a latkesz (héberül: לביבה). A latkesz tulajdonképpen nem más, mint egy palacsinta.

Akárcsak a fánkot, ezt is olajban sütik ki, hogy a hanukai csodára emlékezzenek, arra, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napig tartott ki.

A krumplis palacsinta viszonylag “friss” találmány, ugyanis krumpli nem létezett Európában körülbelül az 1500-as évek közepéig. Akkor mégis miért épp ezt eszik ezen az ünnepen?

Eredetileg a tejes ételek kapcsolódtak a fény ünnepéhez. A középkori európai, afrikai és közel-keleti zsidóknak mind megvolt a saját hagyományos olajban sütött ételük. Az egyik legnépszerűbb volt a ricottából készült itáliai palacsinta.

Amikor a zsidók Kelet-Európába vándoroltak, nehezebb volt beszerezni növényi olajat, ezért állati zsiradékot használtak helyette. Így viszont a kóserság szabályai szerint el kellett hagyniuk ezekből az ételekből a tejtermékeket. A burgonya elterjedése előtt a latkeszt gyakran hajdinával készítették el.

Az 1800-as, 1900-as évekre a krumpli mindenki számára elérhetővé vált, és mivel nagyon kedvelt étel volt mindenütt, tökéletes ételnek tűnt arra célra is, hogy általa is emlékezzünk a hanukai csodákra is.

A latkesz elkészítése:
A megtisztított burgonyát és a hagymát le kell reszelni, és a felesleges vizet kinyomkodni belőle. Lisztet, tojást, fűszereket kell hozzáadni, majd jól összekeverni. Serpenyőben ezt követően fel kell forrósítani fél csésze olajat, majd egy evőkanálnyi keveréket a forró olajba tenni. Mindkét oldalt addig kell sütni amíg aranybarna színű nem lesz (4-5 perc). Almaszósszal fogyasztják, de ehetjük sütőtökkel, tejfölös mártogatóssal, lekvárral, bármi mással. Ráadásul a latkesz zsenialitása abban is rejlik, hogy a burgonya is részben, vagy egészben helyettesíthető más hozzávalókkal, így számtalan változata lehet ennek a finomságnak.