A választások utánra halaszthatják a Netanjahu per bizonyítási szakaszát

A választások utánra halaszthatják a Netanjahu per bizonyítási szakaszát

Benjamin Netanjahu miniszterelnök korrupciós perének bizonyítási szakasza valószínűleg a március 23-i választások utánig halasztódik, jósolta több jogi szakértő, órákkal a miniszterelnök második bírósági megjelenése után.

Komoly biztonsági intézkedések mellett és a koronavírus miatti többszöri halasztás után Netanjahu hétfőn reggel, eleget téve kötelességének, rövid időre megjelent a jeruzsálemi kerületi bíróságon. Ott hivatalosan sem vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott három vádban, majd ügyvédei a további ülések elhalasztását kérvényezték.

Jogi elemzők szerint a bírák által mutatott jelek arra utalnak, hogy további halasztás várható, annak ellenére, hogy az ügy főbírója szerint a bíróságnak „már régen meg kellett volna vizsgálnia a bizonyítékokat”.

Netanjahu ügyvédei szerint indokolt volna a bizonyítási szakasz halasztása, tekintettel a bizonyítékok és a tanúk számosságára és azt kérték, hogy ez a szakasz csak három vagy négy hónap múlva kezdődjön.

A védelem azzal is érvel, hogy a főügyész hivatalos, írásbeli jóváhagyásának hiánya hiteltelenné teszi az ügyeket a miniszterelnökkel szemben. A bírák elmondták, hogy megfontolják, hogy elfogadják-e a késedelem iránti kérelmet.

Netanjahu a bíróságon hivatalosan tagadta az ellene felhozott a vádakat és arra figyelmeztetett, hogy „a választásokba való durva beavatkozás” lenne, ha a per bizonyítási szakasza a márciusi parlamenti választások előtt lezajlana.

Netanjahut vesztegetéssel, csalással és bizalom megsértésével vádolják. A vád a miniszterelnök ellen, hogy szívességeket tett Shaul Elovitchnak, a Bezeq telekommunikációs cég főrészvényesének, cserébe azért, hogy a miniszterelnököt és családját pozitív fényben tüntessék fel a Bezeq-től tulajdonú Walla híroldalon.

Két ügyben Netanjahut szintén csalással és hatalommal való visszaéléssel vádolják amiért állítólag mintegy 200 ezer dollár értékben fogadott el ajándékokat, így például szivarokat és pezsgőt két milliárdostól – Arnon Milchan hollywoodi-izraeli filmmogultól és James Packer ausztrál milliárdostól.

Egy másik ügyben Netanjahut azzal vádolják, hogy kölcsönösen kedvező megállapodást kötött a Yedioth Ahronoth napilapot kiadó Arnon Mozesszel. A pozitív hírekért cserébe, a vád szerint, Netanjahu a lapnak kedvező jogszabályokat ígért.

Netanjahu az első izraeli miniszterelnök, aki ellen hivatali ideje alatt emeltek vádat.