Szigorítanak a gyülekezési szabályokon Izraelben

Szigorítanak a gyülekezési szabályokon Izraelben

Újabb gyülekezési szigorításokat és nagyszabású gazdasági segélycsomagot hirdetett meg az izraeli kormány a koronavírus-járvány miatt.
Keddtől tilos minden, kétfősnél nagyobb csoportosulás, de ez az egy háztartásban élő családtagokra nem vonatkozik.

A jövő héten, Pészach ünnepén sem kereshetik fel egymást a többgenerációs családok, a helyi szokásoktól eltérően, külön, egyedül kell ünnepelniük a családoknak. Hasonlóképpen lehet idén megünnepelni a közelgő ramadán böjti hónapot, és ennek a hónapnak a muzulmán ünnepeit is.

Tilos együtt imádkozni a nyílt helyeken is, csak a lehető legszűkebb család jelenlétében tarthatnak esküvőket, és temetéseket is csak legfeljebb húsz ember jelenlétében tarthatnak, nekik is távol kell állniuk egymástól. Az izraeli gazdaság tizenöt százalékra – elsősorban a létfontosságú élelem- és gyógyszerellátásra, valamint az egészségügyre – fog korlátozódni.

A nagyszabású, 80 milliárd sékeles (mintegy 7600 milliárd forintos) gazdasági segélycsomagot az új kormány létrejötte után leköszönő pénzügyminiszter, Móse Kahlon ismertette.

A pénzből tízmilliárd sékelt (mintegy 950 milliárd forintot) juttatnak az egészségügynek a koronavírus-járvány okozta rendkívüli kiadásokra, új lélegeztetőgépek, valamint a szükséges eszközök beszerzésére.

A pénz egy része a közel egymillió, munkanélkülivé vált izraeli segélyezését fedezi, és jelentős összegekkel, valamint a helyi adók időleges eltörlésével támogatják a bajba került vállalkozásokat.

Öt évre szóló kedvezményes állami kölcsönökkel is segíteni fogják a gazdasági talpra állást, melyeknek törlesztését csak egy év múlva kell megkezdeni, és melyek első évre szóló kamatait az állam magára vállalja.

Az Egészségügyi Minisztérium kedd reggel közölte, hogy az éjszaka 136 új koronavírusos esettel a fertőzöttek teljes száma 4831-re emelkedett.

A súlyos állapotban lévő 83 betegből 69 lélelgeztetőn van. 95 beteg állapota közepesen súlyos, míg a túlnyomó többség, 4473 személy enyhe tüneteket mutat. A felgyógyultak száma 163, míg 18-ra emelkedett a vírus izraeli áldozatainak száma.