Az újabb körben már a gyerekeket is oltják Izraelben

Az újabb körben már a gyerekeket is oltják Izraelben

Izrael megkezdte az előkészületeket a koronavírus elleni oltások újabb körére, amelyben – várakozásaik szerint – már a gyerekeket is be fogják tudni oltani. Úgy tervezik, hogy erre a programra 6 hónapon belül kerülhet sor.

A 16 éven felüli izraeli lakosság mintegy 81 százaléka – azok a korcsoportok, amelyeknek ebben az országban beadható a Pfizer vakcina – a világ egyik leggyorsabb oltási kampányában, már mindkét dózist megkapta. A program folytatásaként a Reuters beszámolója szerint tervezik megszervezni a vakcinálást a 12-15 évesek számára is, amint ehhez megszületik az FDA engedélye. A Pfizer és partnere, a BioNTech, április elején kérvényezte a sürgősségi jóváhagyást az USA Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeleténél.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök megállapodott a Pfizer és a Moderna vakcina gyártójával, hogy további 16 millió adagot vásárolnak tőlük az ország 9,3 milliós lakossága számára, mondván “újabb vakcinációs kampányt indítunk hat hónapon belül”.

Izrael a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinokat is a lakosság részének tekinti és gondoskodik a beoltásukról. A Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő 5,2 millió palesztin számára – ha csak korlátozott mennyiségben is, de – több forrásból (Izrael, Oroszország, az Egyesült Arab Emirátusok, a COVAX vakcina-megosztó rendszer, Kína) juttattak oltóanyagot. Így az említett térségben élő palesztinok közül, egészségügyi hatóságuk szerint, már mintegy 167 ezren megkapták legalább a vakcina első dózisát.