Ma gyásznap van Izraelben

Ma gyásznap van Izraelben

A mai vasárnapot nemzeti gyásznapnak nyilvánították a Meron-hegyen történt szerencsétlenség 45 halálos áldozata emlékére. Az állami zászlókat félárbocra eresztették a középületek előtt, a katonai bázisokon és az izraeli külképviseleteken.

Hili Tropper kulturális és sportminiszter arra szólított, hogy a gyásznapon ne tartsanak az országban kulturális előadásokat és sporteseményeket. “Ez most a kölcsönös felelősség ideje” – mondta Tropper. “Tiszteletben kell tartanunk a Meron-hegyi katasztrófa során elpusztultak emlékét, és le kell állítanunk a kulturális és sporttevékenységeket” – tette hozzá.

Az országos gyásznap során a nemzeti zászlók félárbocra eresztésén túl különféle emlékünnepségeket tartanak, a rádióban gyászdalokat közvetítenek, a szórakoztató intézményeket (például mozikat) bezárták, az iskolai órákon a gyászt kiváltó történésekről beszélgetnek. A nap folyamán többen különféle gyászszokásokat gyakorolnak, például fekete szalagot vagy piros virágot viselnek a ruhájuk hajtókáján, nemzeti zászlókat tűznek ki, vagy fekete szalagot ragasztanak a nemzeti zászlókra.

 

Az izraeli zászló félárbócra eresztése a nemzeti gyásznapon: