A gettó felállításának évfordulóján megemlékezést tartanak csütörtökön a Klauzál téren

A gettó felállításának évfordulóján megemlékezést tartanak csütörtökön a Klauzál téren

November 28-án, csütörtökön 17 órakor csendes megemlékezést tartanak a Klauzál téren a pesti gettó fölállításának 75. évfordulója alkalmából.

Vajna Gábor belügyminiszter rendelete alapján 1944. november 29-én a budapesti Klauzál térre parancsolták a csillagos házakba zsúfolt zsidóságot. Az ide érkező ezrek itt estek át a nyilasok újabb rablásán, és itt lépték át az 51 napig tartó pokol küszöbét, amelyből a felszabadulás 1945. január 18-án érkezett el.

Miközben Európa már a világháború végét remélte, Magyarország ekkor kezdte meg újabb háborúját a magyar zsidók ezrei ellen: gyerekek, nők, aggok ellenében. Szívünkben szégyen, lelkünkben felháborodás, hogy az itt – és ezer helyütt az országban – elkövetett gaztetteket magyarok tették magyar honfitársaikkal; fegyveres férfiak a fegyvertelen, kiszolgáltatott, éhező, ereje végére ért üldözöttekkel.

A tragikus évforduló alkalmából Erzsébetváros önkormányzata csendes megemlékezést szervez, hogy együtt emlékezzünk meg a 75 éve felállított pesti gettó áldozatairól, a megalázott, megkínzott embertársaink szenvedéseiről.
A rendezvényen Kardos Péter főrabbi mond imát, majd Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere mond beszédet.