Gánc sem tudott kormányt alakítani Izraelben

Gánc sem tudott kormányt alakítani Izraelben

Beni Gánc ex-vezérkari főnök, a Kék-Fehér vezetője néhány órával a kormányalakításra adott határidő lejárta előtt közölte Reuven Rivlin elnökkel, hogy visszaadja a mandátumot.

Gáncnak szerda éjfélig volt ideje, hogy megállapodjon a koalíciós partnereivel és létrehozza kormányát. A mandátum most a Knesszethez került, a képviselőknek 21 napjuk van, hogy találjanak egy Knesszet-tagot, aki megszerzi legalább 61 képviselő támogatását. A jelöltnek ezt követően 14 nap áll rendelkezésre a kormányalakításra. Ha ez sem sikerül, a harmadik választások kiírása márciusra elkerülhetetlenné válik.

Gánc azt mondta az elnöknek, hogy a fennmaradó 21 napban elkötelezett amellett, hogy továbbra is minden erőfeszítést megtegyen, hogy egy jó kormány alakuljon az izraeli állampolgárok érdekében. Este a TV-ben közvetített beszédében azt mondta, hogy minden követ megmozgatott, hogy létrehozzon egy „tiszteleten, erkölcsön és értékeken” alapú kormányt, azonban a jobboldali pártokat magába foglaló 55 fős blokk „csak egy ember érdekében működik,” utalt Benjamin Netanjahu távozóban lévő miniszterelnökre.
„Megpróbálták megakadályozni, hogy Izrael egy olyan kormányt kapjon, amelyet azok vezetnek, akik megnyerték a választásokat és politikai józanságot és stabilitást akarnak.”

Gánc szerint senkinek sincs joga megtagadni a nemzet választását. Senkinek sincs joga azt mondani, hogy a személyes érdeke az egész nemzet érdeke előtt áll. A nemzet nagy része úgy döntött, hogy gyengíti a szélsőségeseket, és a nemzet nagy része nem Netanjahu útját választotta. Gánc kijelentette, hogy nem lesz partner abban, hogy a nemzet nagy részére szélsőséges politikát kényszerítsen, amikor nem erre szavazott. Továbbá nem fogadja el Izrael egyetlen szektorának delegitimizálását sem, sem az arabokét, sem az ultraortodoxokét.