Gáncot bízta meg kormányalakítással az államfő

Gáncot bízta meg kormányalakítással az államfő

Reuven Rivlin elnök szerda este kormányalakítással bízta meg a Kék-Fehér párt vezetőjét, Beni Gánc ex-vezérkari főnököt, miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy visszaadja a mandátumot, mivel nem tud kormányt alakítani.

Bár Gáncnak sincs meg matematikailag a koalíciója, a politikai életbe alig 10 hónapja belépő ex-vezérkari főnök az első, aki Netanjahu 11 éves “uralmát” megtörve lehetőséget kap a kormányalakításra.
Rivlin megjegyezte, hogy a kinevezés éjféltől lép érvénybe. Az elnök továbbá figyelmeztetett, hogy kompromisszumok nélkül nem fog kormány alakulni, és ennek Izrael népe fogja megfizetni az árát.
“Sorsdöntő napok ezek. Sürget az idő és az előttünk álló kihívások arra köteleznek minket, hogy a lehető leghamarabb létrejöjjön a kormány. Mindaddig, amíg az izraeli társadalomban bizonyos csoportok ellen bojkott és delegitimizálás folyik, és amíg nincs valódi hajlandóság kompromisszumra és megállapodásra, sem a nagy, sem a kis pártok között, addig nem lesz kormány,„ – mondta Rivlin az elnöki rezidencián rendezett ünnepségen.

„Egy liberális egységkormány létrehozására tettem ígéretet, és ezt is fogom tenni.  Egy kormány, amely szorgalmazza a békét és tudja, hogyan kell határozottan kezelni minden ellenséget… Szintén szándékomban áll megtenni mindent, ami hatalmamban áll, egy nemzeti megbékélési kormány létrehozásáért, mely orvosolja a törzsek közötti repedéseket… Azért vagyunk itt, hogy mindenkit képviseljünk, az ultraortodoxokat, akikkel mint testvéreinkkel le kell ülnünk tárgyalni, az arab állampolgárokat, drúz testvéreinket és mint mindenki mást. Mindenki azt várja, hogy véget vessünk ennek a politikai káosznak, és egy nyugodt, működő és biztonságos országot teremtsünk.” – mondta a kormányalakítással megbízott Gánc.