Fókuszban a maceszgombóc

Fókuszban a maceszgombóc

Pészach idején a legnépszerűbb étel, ami az ünnep során az asztalra kerül a maceszgombóc leves. Miután ilyenkor tilos kovászosat enni, kézenfekvő, hogy a legtöbb változatban felhasználjuk az ezekben a napokban alkalmazott maceszt, illetve maceszlisztet.

A rántott hús panírozása, a macesztorta mellett a kétségkívül a legfinomabb, amit a “keletlen kenyérből” készíthetünk az a maceszgombóc leves. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen levesbe is főnek bele az ínycsiklandó kis gombócok. Ha lehet, házi tyúkból, és ne csirkéből készítsük az alaplevet, amelyet hosszasan, akár egy egész napig hagyjunk összefőni.

Persze a maceszgombóc készítésénél is ahány ház, itt is annyi szokás. Van aki csak lisztből, de akad, aki csak „összegyűrt” maceszlapból készíti a gombócokat. Ami nagyon feldobhatja a maceszgombócot az a gyömbér. Érdemes egy éjszakára betennünk a nyers gombócokat a mélyhűtőbe, majd főzésnél onnan azonnal a forró vízbe dobni, hiszen akkor könnyebb lesz.

A maceszgombóc hozzávalói: 4 tojás szétválasztva 4 evőkanál libazsír 10 dkg maceszliszt 2 db maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva só, bors egy csipetnyi gyömbér

Az elkészítés metódusa: A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat elkeverjük a meglangyosított libazsírral, és beledolgozzuk a kinyomkodott maceszlapokat is. Óvatosan hozzákeverjük a fehérjét, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a maceszliszttel és a gyömbérrel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetjük. Ezt követően nedves kézzel gombócokat formázzunk belőle, és sós vízben kb. 20 perc alatt kifőzzük.