Készülhetünk a finomabbnál finomabb ízekre

Készülhetünk a finomabbnál finomabb ízekre

A zsidó háziasszonyok javában készülnek már a közelgő Purimra szánt finomabbnál-finomabb ünnepi ételekkel.
Az ünnepi menü lehet sokrétű, mondhatni “ahány ház, annyi szokás”, az ünnep édességei között azonban nincsenek nagy eltérések ezen a jeles napon.

A hagyományos purimi édességek között megtalálhatók a zsidó konyha legfinomabb süteményei: a flódni, a kindli, a kráncli, és természetesen a legismertebb purimi sütemény, a hámántáska is.

A hámántáska (אוזני המן) mákkal, vagy lekvárral megtöltött háromszögletű sütemény. Héberről lefordítva tulajdonképpen “Hámán fülét” jelent, jiddisül pedig “homentás” a neve, ami pedig “Hámán-tasakot” jelent.
A hámántáska alakjának és elfogyasztásának több magyarázata van. Az egyik magyarázat szerint a német mák (Mohn) és a táska (Taschen) szavak összevonása, héber névelővel ellátva (Há-Mohn-Taschen), melyben így szerepel a Hámán (Há-Mohn) szó is- amely így valójában mákos táskát, vagy mákos derelyét – barátfülét jelent.

Más vélemény szerint Hámán süvegének volt háromszög alakja, de vannak olyan tézisek is, hogy a halálra ítéltek fülét akkoriban levágták, és ezért lett a neve ozné Hámán, azaz Hámán füle.
Egyes nézetek szerint a háromszögű sütemény a zsidóság három ősatyját jelképezi, hiszen Ábrahám, Izsák és Jákob érdeme volt, a purimi csoda.

Bár a Hámán táska, Hámán füle, vagy éppen Hámán süvege (ki miként nevezi) a legismertebb purimi sütemény, mégis az ünnepi sütemények királynője kétségkívül a flódni.
A több rétegből összeálló sütemény elkészítése rendkívüli gondosságot igényel. Az igazi flódni nem is hasonlít arra, amit flódni címén a cukrászdában kapni lehet. Az igazi flódni négyrétegű tölteléket tartalmaz: almát, diót, mákot és házilag készült szilvalekvárt.
Valamennyi tölteléket külön kell megfőzni, majd egybe megsütni. Az almát borban párolják, a mákot reszelt citromhéjjal és sziruppal, a diót pedig mazsolával és rummal készítik elő a sütésre.