Már a fiatalabbakat is olthatják Izraelben

Már a fiatalabbakat is olthatják Izraelben

A négy izraeli betegpénztár közül kettő, a Klalit és a Meuhedet bejelentette, hogy megkezdték a 35 éves és idősebb biztosítottak koronavírus elleni beoltását. A közlemény szerint “betartják a 40 éves kor felettiek oltásáról szóló irányelvet, de lehetővé teszik a 35 éves és idősebbek számára is, hogy időpontot foglaljanak, hogy ne pazarolják el a napi 100 000 feletti oltási képességüket”.

A betegpénztárak közleményének közzététele nyomán az Egészségügyi Minisztérium hangsúlyozta, hogy nem adtak utasítást a 40 év alatti személyek oltására. “A 40 éves és idősebb embereket lehet oltani. A vakcinák mennyisége és az oltási képesség függvényében a minisztérium időről időre megváltoztatja az oltásra vonatkozó szabályozást.”

A koronavírus elleni oltás lehetőségének kibővítése a 40 és 35 év közöttiek számára azt jelzi, hogy van rendelkezésre álló oltóanyagkészlet, valamint hogy az oltási kampányt végző betegpénztárak operatív kapacitása lehetővé teszi az akció bővítését.

Miután az elsőbbséget élvező populációs csoportok jelentős részét már beoltották, a rendszer felszabadult további csoportok beoltására, sőt reagálni tud a területi fejleményekre. Így például a koronaszövődmények miatt kórházba került terhes nők számának növekedése miatt tegnap megnyílt a terhes nők korhatár nélküli oltásának lehetősége is.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter szerint Izrael naponta több mint 200 000 állampolgárt olt be, és már 570.000 ember kapta meg a második dózist. Elmondása szerint eddig 2.272.000 izraeli kapta meg az első oltást, napi negyedmillió beoltott ember elérése a cél.