Feltételekhez kötve nyit újra Izrael

Feltételekhez kötve nyit újra Izrael

Lazít a korlátozó intézkedéseken Izrael, miután a kutatások 95,8 százalékos hatékonyságot mértek a Pfizer-BioNTech vakcinánál. Vasárnaptól az üzletek, könyvtárak, múzeumok is megnyitnak, de a távolságtartás és a maszkviselés megmarad. A bevásárlóközpontok és az állatkertek is kinyitnak.

Kinyitnak az edzőtermek, hotelek, zsinagógák is, de a belépéshez kötelező a zöld útlevélnek nevezett vakcinaokmány, ami igazolja, hogy a tulajdonosa be lett oltva, vagy átesett a betegségen. Az appon működő útlevelet az Egészségügyi Minisztérium adja ki legkorábban a második dózis beadása után egy héttel, amikorra a teljes védettség kialakul. Hat hónapig érvényes.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium szerint ez az első lépése nyitásnak. Koncertekre, sporteseményekre ugyanakkor a nagy tömegek még nem térhetnek vissza, de azok 75 százalékos kapacitással megint megrendezhetőek, zárt térben maximum 300, szabadtéren pedig 500 ember részvételével.  Az országban december 27-én hirdették meg a harmadik lezárást.

A Bloomberg adatai szerint az emberek 47 százaléka kapta meg az első, 31 százaléka pedig a második adagot az oltásból. Az izraeli kormány két hét alatt szeretné elérni az 50 év feletti lakosság 95 százalékának átoltottságát.