Netanjahu hivatala felfüggesztette a diplomáciai oltóanyag szállítását külföldre

Netanjahu hivatala felfüggesztette a diplomáciai oltóanyag szállítását külföldre

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala felfüggesztette az úgynevezett diplomáciai támogatás fejében más országokba történő vakcinaadagok szállítását.

A döntés azután következett, hogy Avichai Mandelblit főügyész levélben kért pontosítást Meir Ben-Shabbat nemzetbiztonsági tanácsadótól, Beni Gantz védelmi miniszter pedig a kezdeményezés leállítására szólított fel és a továbbiak folyamán a Biztonsági Kabinet összehívását sürgette.

Netanjahu szerdán hozta nyilvánosságra, hogy személyes jóváhagyása révén (a kabinet tudta nélkül) Izrael oltóanyag segélyeket fog küldeni diplomáciai támogatás reményében, de azt nem közölte, mely országok kapják a szimbólikus 5000 adag (Moderna) vakcinát.

Közben a purimi ünnepségek idejére vonatkozó országos, éjszakai kijárási tilalom csütörtök este hatályba lépett Izraelben és vasárnap reggelig tart. A kijárási tilalom előírásai szerint tilos több mint egy kilométer távolságra elhagyni a lakhelyet este fél kilenc és hajnali 5 óra között illetve csak az alapvető vállalkozások nyithatnak meg ebben az időszakban. A kijárási tilalom megszegését 500 sékeles pénzbírsággal büntetik.