Felesküdött Izrael 11. államfője

Felesküdött Izrael 11. államfője

Felesküdött, és a kedélyek csillapítását kérte a honatyáktól Jichák Herzog, Izrael 11. államfője Jeruzsálemben.

A 61 éves új államelnök a tisztséget hét évig betöltő Reuven Rivlint követi péntektől. Hercogot június 2-án választotta meg elsöprő többséggel az izraeli parlament, a kneszet 120 képviselője.

Az új államfő családja 107 éves Bibliáján tette le esküjét, ugyanazon, amelyen 1983-ban édesapja, Izrael hatodik államfője, Hájim Herzog is felesküdött. Nagyapja, Jichák HaLevi Herzog 1936-től 1959-ig Izrael askenázi főrabbija volt.

Herzog eskütétele után a távozó és az új elnök megölelte egymást, majd sófárt fújtak a hét évente ismétlődő, legfontosabb állami őrségváltás tiszteletére a kneszet plénumán.

Jichák Herzog az összes izraeli tévécsatornán élő adásban közvetített szertartás után társadalmi megbékélést, s az Izraelt megosztó ellentétek áthidalását sürgető beszédet mondott, amelyben az elmúlt két év súlyos megosztottsága és négy választási fordulója után a kedélyek lecsendesítését kérte mind a Naftali Bennett és Jaír Lapid vezette kormány, mind a Benjamin Netanjahu irányította ellenzék képviselőitől.

(Fotó: Times of Israel)