Holokauszt-túlélők világszerte facebook-szigorításért kampányolnak

Holokauszt-túlélők világszerte facebook-szigorításért kampányolnak

Holokauszt-túlélők kampányt indítottak annak érdekében, hogy a Facebook szigorúbban lépjen fel a holokauszt tagadásával szemben – erről világszerte számos sajtóorgánum beszámolt, és a jelentéseket igen sok esetben egy-egy túlélő video-megszólalásával illusztrálták.

Az online kampány szervezője az úgynevezett Claims Conference, amely a nácik zsidó áldozatainak és azok örököseinek kompenzációs és kártérítési igényeit képviseli.

A Der Standard-ban megjelent írás emlékeztet arra, hogy a Claims Conference emellett kompenzációs alapokat kezel, feltárja a senki által nem keresett zsidó javakat, és olyan intézményeket támogat, amelyek szociális, jóléti szolgáltatásokat nyújtanak túlélőknek, és/vagy a holokauszt emlékeinek és tanulságainak megőrzésén munkálkodnak.

A mostani kampány keretében a közösségi oldalakon túlélők video-üzenetekben szólítják fel cselekvésre Mark Zuckerberg Facebook- tulajdonost.
„Az áldozatok szenvedésének, veszteségeinek tagadása gyűlöletbeszéd” – írta a Claims Conference a Twitteren, és Pinchas Gutter túlélő a mellékelt videón azt mondja, „Nem lehet tagadni, hogy a holokauszt megtörtént”.

A bécsi lap az osztrák hírügynökség jelentése alapján, mindehhez hozzátette: a holokausztnak mintegy hatmillió emberélet esett áldozatul, Lengyelországban az ottani zsidó lakosság kereken 90, más európai országokban, mint Magyarországon és Hollandiában több mint 70 százalékát legyilkolták.