Ezrek tüntettek a békéért Izraelben

Ezrek tüntettek a békéért Izraelben

Ezrek vettek részt szombat este Tel-Aviv központjában egy béketüntetésen, zsidó-arab partnerségre sürgetve, támogatva a tűzszünetet és felszólítva Izraelt, hogy oldja meg a palesztinokkal évtizedek óta tartó konfliktusát, amely az elmúlt két hétben ismét halálos harcokat eredményezett a Gázai övezet terrorszervezeteivel.

“Mi, izraeliek, még mindig nem vagyunk hajlandóak észrevenni, hogy lejárt az az idő, amikor hatalmunk ki tud kényszeríteni egy számunkra kényelmes és csak nekünk megfelelő valóságot a mi igényeinkre és érdekeinkre szabva” – mondta David Grossman író a Habima téri tömegnek.

“A háború csak a haduraknak jó…Benjamin Netanjahunak, de rossz mindkét népnek. Vannak civilek Gázában és vannak civilek Izraelben, és ki kell hagynunk őket a terror köréből” – mondta a többnyire arab törvényhozók alkotta, három pártból álló Egyesült Lista szövetség vezetője, Ayman Odeh.

Odeh az “egy közös jövőt mindannyiunk számára” elvet szorgalmazta. Ezt az elképzelést osztotta a tüntetésen felszólaló másik politikus, a baloldali Meretzből Tamar Zandberg.
“Nem véletlen, hogy az erőszak akkor tört ki, amikor azt kezdtük érezni, hogy talán a zsidók és arabok is együttműködhetnek a politikában. Néhány ember szabotálni akarta ezt a jövőképet, folytatni akarta a gyűlöletet, az uszítást és az erőszakot. De ma este és itt azt mondjuk nekik – elég volt. Most is lehet és létre is kell hoznunk egy másik kormányt Izraelben, amely nem ösztönöz gyűlöletre, nem uszít, nem választja szét a zsidókat és az arabokat.” – mondta Zandberg.