Szukkot után se dobjuk ki az etrogot, inkább főzzünk belőle valami finomat!

Szukkot után se dobjuk ki az etrogot, inkább főzzünk belőle valami finomat!

Szukkot ünnepének egyik legfontosabb kelléke az etrog, a citromra kísértetiesen hasonlító gyümölcs, amelyet a szukkoti csokorral együtt lengetünk a sátoros ünnep idején.

Az etrog (אתרוג), vagy régebbi nevén ádámalma, a citronád egyik tájfajtája, amelyet már a bibliai időkben termesztettek, és vastag héjat cukorszirupba főzve fogyasztották.

Ma vékony héjú csemegefajtáját is kifejlesztették már és termesztik, például Korfun.

Az etrogot az ünnep idején természetesen csak az imák idején használjuk, ám sokan nem tudják, hogy Szukkotot követően is hasznosíthatjuk a gyümölcsöt. Az etrog ugyanis -bár valóban rendkívül savanyú- ehető, és ízletes dolgokat készíthetünk belőle!

Az etrogból a sátoros ünnepet követően számos helyen lekvárt vagy pálinkát főznek, a héját pedig kiszárítják és a havdala egyik kellékeként használnak, mint illatozó fűszer.

Ha már az újrahasznosításnál tartunk, a szukkoti sátrat fedő ágakat is felhasználják az ünnepet követően, többek között a lag baomeri tábortüzekhez is, a sátorban lévő olívaolajat pedig a hanukai lámpáshoz.

Az etrogot igencsak ízesíteni kell a befőzésnél, hiszen valóban egy roppant fanyar gyümölcsről van szó, ám más citrusfélékkel (naranccsal, mandarinnal) keverve rendkívül ízletes és különleges lekvárt készíthetünk. Külön hangsúlyozzuk: csak Szukkot után!