Eredeti állapotába állítják vissza Hajós Alfréd sírját a Kozma utcában

Eredeti állapotába állítják vissza Hajós Alfréd sírját a Kozma utcában

Az első magyar olimpiai bajnok felújított síremlékét a hétfőn Budapesten kezdődő Maccabi Európa Játékok apropóján szerdán adják át a BZSH Kozma utcai zsidó temetőjében.
„Még folynak a munkálatok, amelyek során kövenként kellett lebontani, majd korabeli fényképek alapján, az eredeti állapotában újjáépíteni a nagy családi kriptát. A sírbolt életveszélyes állapotban volt, rövid időn belül összedőlt volna, a beton tíz fokot elhajlott” – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója az M1 csütörtök reggeli műsorában.

Mint kifejtette, a kripta a Kozma utcai régi temető úgynevezett falsírja volt, amelyet később bővítettek, miközben a kripta körüli részt megbontották, a kerítést eltávolították. Hozzátette: ezzel megbomlott a kripta statikai egyensúlya. A főigazgató kitért arra, hogy a családi kriptában kilencen nyugszanak.

Hajós Alfréd 1896-ban Athénban, az első újkori olimpiai játékokon nyerte Magyarország első aranyérmét 100 méteres gyorsúszásban. Az 1955-ben elhunyt Hajós Alfréd polihisztor volt: válogatott labdarúgóként, építészmérnökként, újságíróként is tevékenykedett, ő tervezte a debreceni Aranybika Szállót és a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát is.