Emléktáblát avattunk dr.Domán István főrabbi emlékére

Emléktáblát avattunk dr.Domán István főrabbi emlékére

Ma ünnepelné 98. születésnapját dr. Domán István professzor, író és történész, a magyar neológ zsidó közösség megbecsült főrabbija. Ebből az alkalomból bensőséges megemlékezés keretében ma emléktáblát helyeztek el egykori lakóhelyén a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) támogatásával.

Domán István főrabbi mintegy harminc éven át lakott a Szent István körút 30. szám alatt, ahol – akárcsak a magyar neológ zsidó közösségben – ma is elevenen él a megbecsült és tisztelt főrabbi emléke. Olyannyira, hogy ma – a születésnapja alkalmából – egy márványból készült emléktáblát lepleztek le a tiszteletére a lakóház bejárati kapujánál.

Eredetileg ünnepi rendezvény keretében szerették volna az emléktáblát felavatni, ám a vírushelyzet miatt ezt későbbre kellett halasztani. Így a márványtáblát – amelyet a XIII. kerületi önkormányzat koszorúja díszít – egy családias, bensőséges kis összejövetelen leplezték le. Beszédet mondott a főrabbi özvegye, dr. Domán Istvánné Kati, továbbá Darai Imre, a társasház közös képviselője, Steiner Tibor, a professzor egyik volt tanítványa, valamint Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora.

1983-tól 1991-ig az Új Élet főszerkesztője volt. 1981-től a Rabbiképző Intézet tanára, később habilitált egyetemi tanára és professor emeritusa lett, dr. Schweitzer József mellett az igazgatóhelyettesi pozíciót is betöltötte. 1990-1991-ben az ELTE Asszíriológiai és Hebraisztikai Tanszékén, 1992-1993-ban és 1996-1997-ben a folklór tanszéken előadó. Dr. Scheiber Sándor kérésére kezdte meg a soá idején elpusztult magyarországi zsidóság és a jesivák történetének és folklórjának kutatását, és a terület legavatottabb szakértőjévé vált.