Ismét emelkedett a koronavírustól megbetegedők száma Izraelben

Ismét emelkedett a koronavírustól megbetegedők száma Izraelben

Péntek reggelre 301.289-re emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma. Csütörtökön 1.608, éjfél óta 275 új esetet regisztráltak.

1259 beteget kezelnek 713 állapota súlyos, közülük 247 lélegeztetőgépre szorul, 219 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 38.355, a felgyógyultaké 260.803 míg az elhunytaké 2.128.

A kormány csütörtök este több sajtóértesülés szerint megállapodott az ultraortodox jesivák jövő héten történő újranyitásának tervéről a korábban alkalmazott „kapszula” program szerint.

A terv, amelyet a kormány ultraortodox szektorért felelős koronavírus-menedzsere, Roni Numa nyugdíjazott vezérőrnagy, valamint a legfőbb rabbik és jesivák vezetői tárgyaltak le, a tanulókat több, akár 250 fős, elszigetelt csoportban engedi vissza az iskolába, több kör teszteléssel. A csoportok a decemberi hanuka ünnepig elszigetelve maradnak.

Tisztviselők szerint a program attól függ, hogy a haredi lakosság morbiditási rátájában bekövetkezett csökkenő tendencia folytatódik-e.

Egyes szakértők rámutattak arra, hogy a jesivák augusztus végi megnyitása Izrael szeptemberben tapasztalt súlyos fertőzés-növekedésének egyik fő tényezője volt, különösen az ultraortodox közösségben. Az iskolák megígérték, hogy karanténba helyezik a diákokat és különféle biztonsági intézkedéseket vezetnek be, de a jelentések szerint kevesen tartották be őket.

A Haaretz napilap arról számolt be, hogy csütörtökön több jesiva illegálisan újra megnyitott. Az iskola tisztviselői közölték, hogy a papírmaszk viselését és a távolságtartást alkalmazni fogják a tanulmányok során.

Az egészségügyi minisztérium tisztviselői csütörtökön közölték, hogy a koronavírus-fertőzések az ultraortodox közösség körében az ország második hullámának csúcspontjához viszonyított ráta közel felére csökkent, de ez továbbra is az országos átlag kétszerese.