Az első Szentély idejéből származó wc-t találtak Jeruzsálemben

Az első Szentély idejéből származó wc-t találtak Jeruzsálemben

Régészek csoportja ritka leletet talált Jeruzsálemben, amely egy királyi birtok wc fülkéje volt az első Szentély korszakából, az Armon Hanatziv sétányon – jelentette az Arutz Sheva.
Az Izraeli Régészeti Hatóság két évvel ezelőtt egy csodálatos épület maradványait fedezte fel, amely Dávid városára és a Templom-hegyre nézett, beleértve a saját mellékhelységet.

A fürdőszobát téglalap alakú kabinként faragták, faragott toalettel. A mészkőből készült wc-t kényelmes ülésre tervezték, közepén rendeltetésének megfelelően lyukkal.

Yaakov Billig, az ásatást végző csoport vezetője az Izraeli Régészeti Hatóság képviseletében elmondta:
“A privát fülke nagyon ritka volt az ókorban, és a mai napig csak néhányat találtak belőle. A gazdagok megengedhették maguknak a privát vécét. Ezer évvel később a Misna és a Talmud különböző kritériumokat vetett fel, amelyek meghatározták a gazdag embert, és Yossi rabbi azt javasolta, hogy gazdagnak lenni “azt jelenti, hogy az asztal mellett van a wc”.

A régészek szerint díszfákkal, gyümölcsfákkal és vízinövényekkel gazdagított kert volt a fülke közelében, ez pedig arra bizonyíték, hogy egy nagy, csodálatos palotában volt a mellékhelység az első Szentély idején.
“Lenyűgöző látni, hogy valami, ami ma teljesen nyilvánvaló számunkra, mint például egy WC, luxuscikknek számított Júda királyainak uralkodása alatt. “- mondta Eli Eskosido, az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója.