Az utolsó előkészületekre kerül sor Pészach előtt

Az utolsó előkészületekre kerül sor Pészach előtt

Péntek este beköszönt Pészach ünnepe, de a különféle előkészületek miatt már ma is “Pészach lázban éghetünk”. Sok munka áll előttünk! Ezúttal a Szombat bejövetelével együtt köszöntjük az ünnepet. Erre az esetre különleges szabályok vonatkoznak.

A szabályok a következők:
1.
Az utolsó morzsaszemek (bödikát hámec – בְּדִיקַת חָמֵץ) keresése csütörtök este, napnyugta után esedékes.
2. Az utolsó morzsaszemek elégetése (biur hámec – בעור חָמֵץ) pénteken reggel legkésőbb 5 órával napfelkelte utánig lehetséges.
3. A pészáchi edényekben és a pészáchi eszközökkel kell főzni szombatra és a széder estére is, természetesen csak olyan ételeket, amelyek Pészáchkor is fogyaszthatóak. A főzést szombat bejöveteléig be kell fejezni.
4. Szombati étkezésekhez szükséges „hamajci” áldásokhoz már nem tudunk bárheszt fogyasztani, maceszt enni pedig nem szabad a Széder este előtt, ezért ezekhez az áldásokhoz különleges, úgynevezett „mácá ásirá”, gazdag macesz készítése szükséges.
5.  A „gazdag macesz”, valójában ízesített macesz, ami nem kizárólag vízből és lisztből készül, hanem különböző ételekkel ízesített, például tojással vagy gyümölcslével. Természetesen nem hagyományos lisztet használunk az elkészítéséhez, hanem macesz lisztet.