Elhunyt Gyarmati István

Elhunyt Gyarmati István

gyarmati_zcHetvenegy éves korában hétfőn elhunyt Gyarmati István zongoraművész. Gyarmati István 50 éven keresztül működött közre számos színművész és operaénekes zongorakísérőjeként hazai és külföldi fellépéseken. Rolla Jánossal, Eötvös Péterrel együtt végezte a Zenei Konzervatóriumot, majd zongorakísérői vizsgát tett.

A művész 20 éven keresztül tanított és korrepetált az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) zeneiskolájában. A hazai művészvilág legnagyobbjait kísérte. Ars poeticája volt, hogy minden körülmények között meg kell teremteni a stabilitást, nyugodt hátteret annak, akivel dolgozik.

Gyarmati István kísérte többek között Ruttkai Évát, Darvas Ivánt, Gregor Józsefet, Bessenyei Ferencet, Szécsi Pált, Kazal Lászlót, Csákányi Lászlót, Sárosi Katit, Kabos Lászlót, Mensáros Lászlót és Simándy Józsefet.

Legutóbb a Zsidó Kulturális Fesztiválon is láthatták őt a nézők, a “Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország” című zenés előadást kísérte zongorán, illetve a konferancié szerepkörét töltötte be.

“Szerencsés vagyok, hogy a legnagyobbakat kísérhettem. Mindig a művészt hívják, ő magával hozza a kísérőt, akivel szeret dolgozni. Minél tehetségesebb valaki, annál könnyebb kísérni, mert annál jobban tud alkalmazkodni minden körülményhez” – mondta Gyarmati egy korábbi interjújában.

Mi pedig szerencsések vagyunk, hogy hallgathattuk csodás zeneműveit, előadásait.

Emlékét megőrizzük!

Gyarmati István a Zsidó Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatóján: