Elhalasztották Netanjahu bírósági meghallgatását

Elhalasztották Netanjahu bírósági meghallgatását

A jeruzsálemi kerületi bíróság pénteken a koronavírus miatt elrendelt zárlatra hivatkozva bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztották Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdára tervezett korrupciós perének következő tárgyalását.

A szigorúbb zárlati intézkedések részeként, amelyek pénteken léptek életbe és legalább 14 napig tartanak, a bíróságok részlegesen zárva maradnak, de a bírák önállóan dönthetnek arról, hogy megtartsák-e a tárgyalásokat az általuk sürgősnek tartott ügyekben.

Az ellenzék politikusai, Jáir Lapid és Mose Já’álon, valamint Avigdor Liberman nyilatkozataikban rámutattak a zárlat időzítése és a Netanjahu tárgyalása közötti kapcsolatra. Lapid egyébként Netanjahut saját, egy évtizeddel korábbi felhívását idézte, amikor lemondásra szólította a korrupciós vádakkal szembesülő Ehud Olmert ex-miniszterelnököt.

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere, aki nemrégiben egy új politikai pártot alapított a közelgő választásokra, viszont Beni Gantz igazságügyi minisztert támadta, aki néhány hete kijelentette, hogy nem fogja engedni, hogy a miniszterelnök a zárlat időzítésének manipulálásával törölje a saját tárgyalását.

 

Gantz a Twitteren azt nyilatkozta, hogy a bíróság döntése „újabb bizonyíték, hogy Izrael igazságszolgáltatási rendszere független és nem üldözi Netanjahut”, hozzátéve, hogy szerinte a következő március 23-i választásokon meneszteni kell Netanjahut az ellene indított korrupciós ügyek miatt.
„A súlyos probléma az, hogy Izraelben egy miniszterelnöknek lehetősége van vádemelés alatt szolgálni, és így döntéshozatala felett mindig a személyes és jogi megfontolások felhője lebeg. Ezen a valóságon változtatni kell a közelgő választásokon.”

 

Nem ez az első alkalom, hogy a koronavírus szerepet játszik Netanjahu korrupciós ügyének alakulásában.

A megbízott igazságügyi miniszteri posztot betöltő Amir Ohana mácius 15-én a bíróságokat vészhelyzeti üzemmódba helyezte, így Netanjahu két nappal később esedékes tárgyalása május 24-re halasztódott.