Életbe lépett a harmadik országos zárlat Izraelben

Életbe lépett a harmadik országos zárlat Izraelben

Izraelben vasárnap délután 5 órakor megkezdődött a harmadik országos zárlat, amit az új koronavírusos esetek megugrása miatt rendelt el a kormány. Az intézkedés legalább két hétig fog tartani. A korlátozásokat szükség esetén további két héttel meghosszabbíthatják, amire a vezető egészségügyi tisztviselők szerint jó esély van.

A rendelet értelmében tilos a vendégségbe járás, a mozgást az otthontól számított 1 km-re korlátozzák, kivételt képez ha valaki elmegy beoltatni magát vagy tüntetni megy.  A kereskedelmi, szabadidős és szórakoztató szolgáltatásokat bezáratják, a tömegközlekedés tekintetében az utasok számát 50 százalékra csökkentik, de a fontos útvonalakon növelik a járatok számát. Az ügyfeleket nem fogadó, 10 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások kapacitását 50 százalékra csökkentik.

A szabályok megsértése 500 sékel (kb. 46.000 Ft) bírságot von maga után.

A kabinet eredetileg úgy döntött, hogy az óvodák és az 1–4. és a 11–12. évfolyam a megszokott rendben folytathatja a tanulmányait, míg az 5–10. évfolyam képzése távoktatás keretében történjen. A Kneszet Oktatási Bizottsága azonban vasárnap a rendelet visszavonása mellett szavazott, így minden tanuló iskolába mehet.

A zárlat idejére több száz ellenőrzőpontot állítanak fel országszerte, és mintegy 6000 rendőr fog gondoskodni a rendeletek végrehajtásáról.

„A zárlatok életeket mentenek. Versenyben vagyunk a növekvő morbiditás és az oltások között. Az oltási kampány kivételesen jól megy. Közel 300 000 embert sikerült beoltanunk, mindeközben a vakcina a tervek szerint áramlik Izraelbe, és a következő hetekben további szállítmányokat fogunk kapni.” – mondta Nachman Es koronavírus-projektmenedzser.