Fontos teendő az új esztendő kapcsán: Dobjuk el bűneinket!

Fontos teendő az új esztendő kapcsán: Dobjuk el bűneinket!

A ma este beköszöntő Ros Hásánát megelőző teljes hónap már a Tsuva (תשובה), azaz a megtérés jegyében telt. E felkészítő hónap minden egyes reggelén a zsinagógákban megfújták a sófárt, hogy felébresszék a hívek szívében a megtérés vágyát és felhívják a figyelmet a közelgő „Félelmetes Napokra”.

Közép-Európa szerte a zsidóság egy szokást gyakorol Ros Hásáná első napjának délutánján -de ha valami miatt elmarad, Hosáná Rábáig, azaz Szukkot utolsó napjáig bármikor megtehetjük–, ez pedig a Táslich (תשליך) szertartás. A táslich szó eldobást jelent. A szokás neve arra utal, hogy eldobjuk magunktól a bűneinket.

A kenyérmorzsákat összegyűjtik és délután egy folyóba, patakba, vagy tóba szórják, így szimbolikusan a vízbe vetik bűneiket, ezáltal tisztán kezdhetik meg az új esztendőt.

Nechmijá próféta leírása szerint a szokás onnan ered, hogy Ros Hásánákor az egész nép összegyűlt a vizek kapuja előtt található térre, és Ezra próféta felolvasta nekik a Tórát. Micha próféta könyve említi, hogy bűneinket a tenger mélyébe dobjuk – innen származik a szokás neve. Az első századi Filó és a második századi Tertullianus említ hasonló szokásokat Hosáná Rábával, illetve Jom Kipurral kapcsolatosan.

A zsidó tanítások szerint a víz a kedvesség és a jóindulat attribútumait szimbolizálja, így újévkor azt kívánjuk, hogy Isten jóindulattal bánjon velünk az év során.