Ultraortodox nyomásra csak éjszakai zárlat lesz Izraelben a különösen fertőzött helyeken

Ultraortodox nyomásra csak éjszakai zárlat lesz Izraelben a különösen fertőzött helyeken

A korábbi tervekkel ellentétben egyelőre csak éjszakai korlátozások lesznek teljes zárlat helyett Izraelben a koronavírussal különösen fertőzött, “pirossal” jelzett településeken – jelentette hétfőn a helyi média.

A hatóságok bejelentették, hogy elhalasztották a korábban tervezett, a teljes zárlatot előirányzó intézkedést, ugyanis hétfő délutánig nem sikerült megállapodni a zárlatra ítélt települések listájáról.

Négy ultraortodox város vezetője politikai támogatása megvonásával fenyegette meg rendkívül kemény hangú nyilvános levélben vasárnap Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki ennek nyomán megváltoztatta a koronavírus elleni védekezés irányát. Teljes zárlat helyett így csak este héttől másnap reggel ötig lesznek kijárási korlátozások. Az adott idősávban ezeken a városokban és falvakban csak 500 méterre lehet majd elhagyni a lakóhelyet, és zárva lesz minden nem létfontosságú üzlet.

Korábban a koronavírus-kabinetben megszavazták és bejelentették, hogy a “pirossal jelzett”, vagyis a legfertőzöttebb városokban teljes zárlatot vezetnek be hétfőtől, de az ilyen besorolású települések mindegyikében arabok és ultraortodoxok élnek, s az utóbbiak tiltakoztak “megkülönböztetésük” ellen.

A 12-es kereskedelmi tévécsatorna vasárnap esti híradójában, valamint a katonai rádió hétfő reggeli műsorában megszólaltatott járványügyi szakértők szerint ez a korlátozás sokkal kevésbé hatékony az eredetileg tervezett teljes vesztegzárnál, és a közeljövőben feltétlenül országos zárlatra lesz szükség a járvány megfékezéséhez.

A fertőző betegséget hatékonyan megállító országos és teljes körű zárlatot várhatóan az őszi zsidó ünnepek idejére, szeptember második felétől fogják meghirdetni, de bevezetése több akadályba ütközik.

Az ultraortodoxok ugyan nem tiltakoznak, ha mindenkit, és nem csak a “piros” településeket korlátozzák, de a kormány intézkedéseibe vetett közbizalom jelentősen csökkent egyebek közt a járványügyi döntések állandó megváltoztatása – helyi kifejezés szerint a “cikkcakkozás” – miatt, és nehéz lesz elfogadtatni és betartatni a zárlatot.

Politikai szakértők szerint a vallásosok politikai nyomására történt visszavonulás azért hat hátrányosan a jövendő és szükséges általános zárlatra, mert az sugallja, hogy ha a lakosság ellenáll, akkor visszavonhatják a kellemetlen járványügyi lépéseket.

A zárlatellenes gazdasági lobbi is egyre erősebb, mivel már eddig is katasztrofális gazdasági hatásai voltak a tavaszi vesztegzárnak, és várhatóan rengeteg újabb vállalkozás húzná le a redőnyt az újabb zárlat miatt.
Roni Gamzu és a hadsereg közös munkájával azonban csak november elejére készül el a fertőzöttek kapcsolatait feltáró rendszer, és ezért valójában csak ekkortól érdemes országos vesztegzárat elrendelni.

Ugyanakkor szakemberek szerint az is mérföldkövet jelentene, ha a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben szenvedők közül a súlyos állapotúak száma 800-ra emelkedne, ennél többel ugyanis nem tud egy időben megbirkózni az izraeli egészségügyi rendszer, és ezért ennél a számnál is azonnal be kell jelenteni az országos vesztegzárat.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 131.641 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, és jelenleg 26.776 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Vasárnap 2157 új vírushordozót találtak, az elvégzett 18.298 teszt 11,8 százaléka pozitív lett.

A Covid-19 betegségben február óta 1019-en haltak meg Izraelben, jelenleg 916 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 449-en súlyos állapotban vannak, és 136 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.