Eilat a koronavírus okozta válság legnagyobb áldozata

Eilat a koronavírus okozta válság legnagyobb áldozata

Eilat üdülővárosa a koronavírus-krízis miatt eddigi legnagyobb csapását éli át. A városban dolgozók közel hetven százalékának szűnt meg az állása. A hónap elején a munkanélküliség a déli kikötővárosban mindössze 3,3 % volt, április elejére az eilati munkavállalók 68 százalékát elbocsátották és munkanélküli státuszba kerültek.

Március eleje óta a kormány egyre szigorúbb intézkedéseket tett annak érdekében, hogy megfékezze a koronavírus terjedését. Az izraeli embereket arra utasították, hogy maradjanak otthon, csak az alapvető szükségletek kielégítése érdekében menjenek az utcára. Azok, akik otthon dolgozhatnak, továbbra is foglalkoztatják, de akik nem tudnak otthonról dolgozni állásukból kifolyólag, azokat fizetés nélküli szabadságra küldték.

Eilaton, ahol a legtöbb alkalmazott idegenforgalommal foglalkozik, a korlátozások eredményei különösen megmutatkoznak.

A második legmagasabb munkanélküliségi ráta az ultra ortodox Beitar Illit településen van, ahol márciusban 3,3 százalékról 52,1 százalékra ugrott a munkanélküliségi mutató, a harmadik helyen pedig Názáret, Izrael legnagyobb arab lakta városa áll, ahol a munkanélküliségi ráta 6,3 százalékról 46,6 százalékra nőtt.
Ezeket a városokat követi a sorban Modiin Illit (35%) és Bnei Brak (34%), mindkettő ultra ortodox város, majd Rahat (33%), az arab város Umm al-Fahm (33%) és Beit Shemesh, amelynek szintén nagy ultra-ortodox közössége van, 29 százalékuk munkanélküli. Jeruzsálemben 26,4 százalékra nőtt a munkanélküliség.

Tel-Avivban és Haifában egyelőre a munkanélküliség csak kisebb mértékben mutatkozik meg, a márciusi 21,5 százalékkal szemben jelenleg 23,4 százalék a mutató.