Szokatlan együttműködést sürget a politikai holtpont megszüntetése érdekében az izraeli államfő

Szokatlan együttműködést sürget a politikai holtpont megszüntetése érdekében az izraeli államfő

A Központi Választási Bizottság vezetője szerda reggel Jeruzsálemben, az elnöki rezidencián ismertette Reuven Rivlin elnökkel a múlt keddi választások hivatalos eredményeit.  A bizottság kedden ellenőrizte a választási eredményeket, és közölte, hogy nem találtak jelentős bizonyítékot választási csalásra.

A március 23-i parlamenti választások hivatalos eredményei: Likud 30, Jes Atid 17, Sasz 9 and Kék-Fehér 8. A Jamina, a Munkapárt, a Jahadut Hatora és a Jiszráel Beitenu egyenként 7, míg az Egyesült Lista, Új Remény, Meretz és a Vallásos Cionista Párt egyenként 6 és a Ra’am 4 széket nyert.

Az eredmények alapján az ország politikai holtponton marad, és sem Benjamin Netanjahu szélsőjobboldali, vallásos tábora, sem az őt leváltani kívánó blokk nem rendelkezik a minimális 61 mandátummal.

Miután megkapta az eredményeket Rivlin „szokatlan együttműködésre” szólított a két éven belül négy választást eredményező politikai holtpont megoldása érdekében. Rivlin szerint a jelölt kiválasztásánál a fő szempont, hogy mekkora „esélye van egy kormány létrehozására, amely elnyeri a Kneszet jóváhagyását” – ami arra utalhat, hogy nem feltétlenül a legtöbb ajánlást begyűjtő törvényhozót fogja megbízni.

Rivlin szerint a kiterjedt politikai válság árt Izrael demokráciájának, és olyan kormány létrehozását szorgalmazta, amely „elfogad egy költségvetést, felügyeli a rendszerek és a sérült polgárok kezelését, és megmenti az állami szerveket a politikai leállítástól, amelybe akkor kerültünk, amikor a népnek minden eddiginél nagyobb szüksége van az állami szervekre.”

Az elnök azt mondta, reményei szerint a Kneszet tagjai „meghallják a nemzet igényét a szokatlan együttműködésekre, a közösségek közötti együttműködésre és az összes izraeli állampolgár javát szolgáló szakmai és odaadó munkára.”

A pártelnökökkel folytatott tárgyalások jövő hétfőn, április 5-én kezdődnek, és hogy a miniszterelnöki posztra legjobb pozícióban lévő jelölt megbízására a kormányalakításra április 7-ig sor kerül.

Az elnök különböző pártokkal folytatott találkozóit a média élőben fogja közvetíteni – ami a 2019-es választások óta gyakorlat-, „annak érdekében, hogy a folyamat minden izraeli állampolgár számára átlátható legyen”. A kormányalakítást elnyerő jelöltnek aznap éjféltől 28 nap áll rendelkezésre, hogy összeállítsa a koalíciót és megnyerje a bizalmi szavazást. Ha az idő kevésnek bizonyul, 14 nap hosszabbítást kérhet az elnöktől.

Ha a határidő lejártáig nem alakul kormány, az elnöknek két lehetősége van és 3 napon belül választania kell egyet. Az első lehetőség egy másik Kneszet-tag megbízása, aki bárki lehet, kivéve az a személy, akinek már megvolt a lehetősége, de nem járt sikerrel. A második opció a Kneszet elnökének informálása arról, hogy nincs esély a kormányalakításra így az új választások tartása elkerülhetetlen. Az elnök a döntés meghozásához ismét konzultációra hívhatja a frakciók képviselőit.

A 13-as csatorna hétfői riportja szerint Rivlin le kívánja rövidíteni a miniszerterelnök-jelölt kiválasztásának procedúráját, és fontolgatja, hogy ha az első jelöltnek nem sikerül kormányt alakítania, a mandátumot átadja a Kneszetnek.