Egyre csökken Európa zsidósága

Egyre csökken Európa zsidósága

Egy friss tanulmány szerint jelenleg 1,3 millió ember, aki zsidónak vallja magát a kontinentális Európában, az Egyesült Királyságban, Törökországban és Oroszországban 60 százalékkal csökkent az elmúlt ötven évben a zsidó lakosok száma.

A londoni székhelyű Zsidó Politikai Kutatóintézet tanulmánya 1,3 millió embert tart számon, akik zsidónak vallják magukat Európában, az Egyesült Királyságban, Törökországban és Oroszországban. Ez a szám közel 60 százalékos csökkenést mutat 1970-hez képest, amikor is 3,2 millió zsidó élt ugyanezen a területen.

Nyugat-Európa elveszítette zsidó lakosságának 8,5% -át az elmúlt ötven évben. Ma alig több mint egymillió zsidónak ad otthont, szemben az 1970-es 1.112.000-el.

Különösen a németországi zsidóság van rossz helyzetben ebben a mutatóban, a német közösség több mint 40 százaléka 65 évesnél idősebb, míg kevesebb, mint 10 százaléka 15 év alatti. Ugyanez a helyzet Oroszországban és Ukrajnában is, és ez a magas halálozási arányt és a jövőben elkerülhetetlen népességcsökkenést vetíti előre a tanulmány szerint.

A projekt vitathatatlanul a legátfogóbb felmérés a zsidó demográfiai adatokról, amelyeket valaha elkészítettek Európában. Hivatalos népszámlálási adatokon és az egyes zsidó közösségek által szolgáltatott adatokon alapul.

A tanulmány azt is megjegyzi, hogy ma Európában további 2,8 millió olyan ember él, akik jogosultak az ősi zsidó gyökerek alapján bevándorolni Izraelbe, tehát legalább egy zsidó nagyszülővel rendelkeznek.

“Az európai zsidóság demográfiája „teljesen más lett volna” a holokauszt hatása nélkül. De e népírtás 75 évvel ezelőtt történt, és a ma tapasztalható, a hanyatlást előidéző ​​tendenciák némelyikének nincs sok köze a holokauszthoz” – mondta a jelentést készítő Sergio DellaPergola a Zsidó Távirati Ügynökségnek.

E tendenciák között szerepel a növekvő házasságkötési arány és a zsidó párok szaporodási arányának csökkenése, amely része az elmúlt évtizedekben a születési arány egész Európában tapasztalt szélesebb körű csökkenésének.

Az európai zsidók 1900-ban a világ zsidóságának 83% -át képviselték, ma pedig a világ teljes zsidó népességének csupán kilenc százalékát teszik ki.

A jelentés megállapításai szerint az Európában élő izraeliek száma is meglepő, és ellentmond azoknak a becsléseknek, amelyek szerint csak Berlinben tízezrek élnek. A felmérés szerint csak mintegy 70 000 izraeli születésű ember él az egész kontinensen, több mint a fele az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában él.

Az izraeliek viszont stabilizáló erőt jelentettek a nagyon kicsi zsidó közösséggel rendelkező országok zsidó közösségei számára, így például Norvégiában, Finnországban és Szlovéniában az teljes zsidóság több mint 40 százalékát teszik ki. Ugyebet a mutató 20–30 százalék Spanyolországban, Dániában, Ausztriában és Hollandiában, és több mint 10 százalék Luxemburgban.

Összességében azonban a tanulmány szerint az európai zsidóság átalakulásának csökkenő tendenciája valószínűleg nem fordul meg.
“A demográfiai trendek csak kivételes körülmények között változtatják meg gyökeresen a pályájukat” – írták a szerzők, akik azonban hozzátették: “ilyen változások az európai zsidó demográfiában az elmúlt száz évben valóban nem csak egyszer fordultak elő.”