Egyenjogúság: Izrael a harmincegyedik lett a százas listán

Egyenjogúság: Izrael a harmincegyedik lett a százas listán

Az elemzés szerint Izrael a harmincegyedik helyen végzett a német N26 nevű bank által összeállított 100 országot vizsgáló listán, amelyen a világ különböző pontjain élő nők helyzetét hasonlították össze. Azt vizsgálták többek között, hogy milyen mértékben töltenek be politikai vezető szerepet a nők, és mennyire tudnak hozzáférni az oktatási lehetőségekhez.

Ezen kívül nézték, hogy a válások engedélyezettek-e az adott országban, hogy mennyire töltenek be gazdasági vezető pozíciót a nők, hogy tudnak-e az apák is Gyesre menni, és hogy vannak-e az adott ország munkahelyeit érintő nemi diszkrimináció ellenes rendelkezések. Ezen kívül megvizsgálták még azt is, hogy mekkora összeget kapnak a nők, amíg otthon maradnak a gyerekekkel.

Magyarország a lista harmincadik helyén áll, és ezzel a kelet-európai országok közül az egyik legrosszabbul végzett ország lett. A legalacsonyabb pontszámot azért kaptuk, mert kevés a női képviselő a parlamentben, a legjobb értéket viszont a nők által vezetett vállalkozások terén értük el. Felfelé húzza még az eredményeinket a magyar gyerekgondozási támogatások, amelyekhez hasonló összegeket csak Finnországban, Észtországban és Szlovákiában lehet igénybe venni.

A lista élén Norvégia, Finnország és Grönland áll. Kelet-Európából szinte minden ország megelőz minket Szlovákia (10), Lengyelország (15), Szlovénia (17), Szerbia (18), Románia (23), Horvátország (26). A sereghajtók Jordánia, Egyiptom és Pakisztán.