Az egész város Purim lázban égett

Az egész város Purim lázban égett

Beköszöntött Purim ünnepe és négy fővárosi helyszínen tartottak nagyobb purimi ünnepséget a BZSH körzeteinek hívei.
Miután Purimot világszerte a bejövetele estéjén ünnepelnek meg, alaposan bele kellett húznia azoknak, akik egy este alatt több helyen is szerettek volna kereplővel a kezükben kiabálni Hámán neve hallatán mialatt felolvasásra kerül Eszter története, frappáns jelmezben táncolni, beszélgetni, vagy éppen egy finom Hámán táskát megenni.

A Dohány körzet megadva a tiszteletet a sorsvetés ünnepének a Dohány utcai nagy zsinagógában fogadta a megjelenteket, a gyönyörűen kivilágított épületben került sor a Megilat Eszter felolvasására.
A liturgiai betéteket egyedi stílusban, slágerek zenéjére komponálva énekelte el Rudas Dániel kántor, majd felolvasásra került a purimi történet is.


A Király utcában lévő két szintes BB’z Bár teljesen megtelt az öt BZSH körzet, a Bét Sálom, a Bethlen, a Dózsa, a Hunyadi téri és az OR-ZSE, vagy ahogy már hivatalosan hívják a Bét Jehuda zsinagóga közös purimi buliján.
Az est során két helyszínen került felolvasásra a Megilat Eszter.
Az alagsorban Darvas István és Fináli Gábor, míg a földszinten Radnóti Zoltán és Deutsch Péter rabbik olvasták héberül és magyarul is a jól ismert történetet.
Volt bűvész show, arcfestés, a gyerekek fotózkodhattak jelmezben szüleikkel és egymással, svédasztalos kóser vacsora, sok finom hámán táska, és természetesen kiváló hangulat.


A Frankel zsinagóga is gyerekzsivajtól volt hangos, hiszen a Megila olvasásnál Hámán neve hallatán kiáltoztak a megjelentek, de a játékvásár, jelmezverseny és arcfestés során is kiváló volt a hangulat. Az idősebbek a ruha és cipővásár, valamint a forralt bor elfogyasztása során élhették át még inkább az ünnepi hangulatot.


A Páva utcai zsinagóga purimi bulija is a gyerekekről szólt, akik sok játékban vehettek részt, az asztalokon finom purimi falatok és meglepetés várta a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egyaránt. Ahogy Purimkor szokás a IX. kerületi közösség ünnepségét is a jelmezek jellemezték, még a vezetők is frappáns jelmezekbe bújva, kifestve köszöntötték a sorsvetés ünnepét.

Képek a Dohány utcai zsinagóga Purimjáról>>>
Képek a Király utcai öt körzet által rendezett purimi buliról>>>
Képek a Frankel fergeteges gyerek Purimjáról>>>