David Barnea a Moszad új igazgatója

David Barnea a Moszad új igazgatója

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hétfőn bejelentette David Barnea hivatalos kinevezését a Moszad hírszerző szolgálat élére.

Barnea (דוד ברנע) Joszi Cohent fogja váltani a szervezet élén, akinek június elsején jár le a hivatali ideje. Barnea lesz a Moszad 13. igazgatója.

Avichai Mandelblit főügyész korábban hétfőn bejelentette, hogy megtisztította az utat Barnea hivatalba lépése előtt, ugyanis néhány hónappal ezelőtt pontosan ő volt az, aki befagyasztotta a kinevezést, mondván, hogy meg kell várni, amíg egy új kormány véglegesíti azt. A főügyész hétfőn kijelentette, tekintettel a politikai helyzetre, lehetséges, hogy június 1-ig nem lesz új kormány. Ezért az átmeneti kormány jelentős jogi kinevezésekre vonatkozó általános jogi kifogása felülbírálható annak szükségessége miatt, hogy a jövő héten az új kémfőnök elfoglalhassa pozícióját.

A Haaretz szerint az új kémfőnök, az 50-es éveiben járó Barnea a Tel Avivtól északra fekvő Sáron régióban él. Katonai szolgálatát az elit Szajeret Matkal különleges műveleti erőknél végezte. Körülbelül 30 évvel ezelőtt került a Moszadhoz, ahol tartótiszt lett. A kiképzési időszakot követően csatlakozott a Tzomethez, a kémügynökség ügynökök lokalizálásáért, toborzásáért és kezeléséért felelős részlegéhez, ahol két évet leszámítva, amit a Keset részleg vezetőhelyetteseként töltött, az egész karrierjét töltötte. 2018-ban nevezték ki a Moszad igazgatóhelyettesévé.

A Moszad magas rangú tisztviselői Barneát olyan reformerként írták le, aki nyitott a strukturális, szervezeti és szakmai változásokra, és nem konzervatív típus.

A Tzometben ügynököket toborzott a Moszad kiemelt fontosságú ügyeivel kapcsolatban, mint például Irán és a Hezbollah, illetve a libanoni síita mozgalom. A kémügynökség korábbi vezető alakjai őszintének és tisztességesnek nevezték.

A Moszadban és másutt vezető tisztségviselők értékelése szerint Barnea ismét alacsony szintű szervezetté teszi az ügynökséget, amely kerüli a nyilvánosság figyelmét a Cohen-érával ellentétben.

Szintén prioritás lesz Izrael és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok javítása Joe Biden elnök hivatali ideje alatt, valamint a Moszad és különösen a Központi Hírszerző Ügynökség között.