Koncentráljunk Pészachra: a szerdán beköszöntő ünnep varázslatos dallamai

Koncentráljunk Pészachra: a szerdán beköszöntő ünnep varázslatos dallamai

A szerda este beköszöntő Pészach(פסח) egyike azon zsidó ünnepeknek, amelynek liturgiája, dalai leginkább ismertek, úgy is mondhatnánk népszerűek a zsidóság körében.
A pészachi dalokat nagyon sokan ismerik, sokak még akkor is dúdolják, amikor éppen nem ünnepeljük a kivonulás ünnepét.

A Ma Nistana (מה נשתנה) például egyike azon daloknak, amelyet minden zsidó fiú megtanul, hiszen legfiatalabbként ezt ők éneklik a Széder esti vacsorán. A négy kérdés, amelyet felteszünk ilyenkor így szól: Miben különbözik ez az este a többi estétől? Erre kaphatunk választ minden egyes Széderen.
“מה נסטנה הלילה הזה מקל הלילות”

Szintén Széder este csendül fel a Dájénú (דיינו) is, amelyben felsoroljuk az Örökkévaló cselekedeteinek sokaságát, amelyek már egytől-egyig már önmagukban is elegek lettek volna az Egyiptomból való kivonulás során a zsidó népnek nyújtott segítségként.
Egy jellemző mondat a dalból:
“Ha nekünk adta a Tórát, de nem vitt volna be bennünket Izrael földjére, az is elég lett volna. Dájénu!”

Közkedvelt dalocska a Chad Gadja(חד גדיא) is, amely egy kis gödölyéről szól, amely ahogy a dal mondja “apám vett meg két krajcárért”.
“דזבין אבא בתרי זוזי חד גדיא, חד גדיא”

A zsidóság történelmét, lényegét leginkább a “Hát az egy az mit jelent…”, Echod mi yodea (אחד מי יודע) kezdetű nóta foglalja össze Széder este, amelyben 13 kérdésre válaszolunk dalos formában felidézve ősapáinkat, ősanyáinkat, a születést, a brit milát, a zsidó nép számára betartandó parancsolatokat, és továbbiakat.
“אחד מי יודע, אחד אני יודע. אחד אלהינו, אלהינו, אלהינו, אלהינו שבשמים ובארץ”

Az idei széderen csak szűk családi körben ünnepelhetünk, ám ezek az ismert dalok, és az ilyenkor elmondott imák talán pár órára kárpótolhatnak minket az elmúlt hetek megpróbáltatásaiért.