Csökkentik a törvényhozók fizetését, hogy ezzel segítsék a koronakárosultakat Izraelben

Csökkentik a törvényhozók fizetését, hogy ezzel segítsék a koronakárosultakat Izraelben

Az izraeli kabinet jóváhagyta a törvényhozók és a vezető kormánytisztviselők bércsökkentését valamint egy 10,5 milliárd sékel összegű segélycsomagot, hogy támogatást nyújtson a második országos zárlat károsultjainak.
„A program kibővítése lehetővé teszi azonnali gazdasági segítség nyújtását azoknak a vállalkozásoknak és önálló vállalkozóknak, akiket a jelenlegi zárlat valószínűleg károsít” – áll Benjamin Netanjahu miniszterelnök irodája és a Pénzügyminisztérium közös nyilatkozatában.

Péntek délután legalább három hétig tartó országos zárlat lépett érvénybe Izraelben a koronavírusos betegek egyre növekvő száma miatt. Azonban a kormány a számos kisvállalkozás jelentős ellenállásával szembesült, akik azzal fenyegetőztek, hogy a zárlat ellenére is kinyitnak, mondván, nem élik túl az új meghosszabbított zárlat gazdasági következményeit, és nem különösebben hisznek az esetleges kompenzációval kapcsolatos kormányzati ígéreteknek.

„Új támogatásokat jelentettünk be a munkavállalók megtartása érdekében, kibővítettük az államilag garantált kölcsönöket, tovább haladtunk a támogatások kifizetésével és az állandó kiadásokhoz nyújtott támogatásokkal, beleértve azokat az üzleti vállalkozásokat is, amelyek több mint 25 százalékos veszteséget szenvedtek el – és kibővítettük a támogatási kört” – mondta Netanjahu.

A kabinet emellett egyhangúlag jóváhagyta Netanjahu, a miniszterek és törvényhozók, valamint minden olyan köztisztviselő ideiglenes 10 százalékos bércsökkentését, akik 10 százalékkal többet keresnek, mint egy Kneszet képviselő.
“Mindannyiunknak viselnünk kell a terhet, miniszterekként ki kell állnunk a megtett lépéseink mögött, miközben szembenézünk egy olyan valósággal, ami kemény lesz” – mondta Netanjahu.

Jiszráel Katz pénzügyminiszter megfogadta azt is, hogy a kormány továbbra is „figyelembe veszi a nehézségeket és olyan megoldásokkal áll elő, amelyek választ adnak a válság által sújtott vállalkozások és munkavállalók számára”.