Egy új tanulmány a Covid-19-et az egészséges fiatal betegek stroke-jához köti

Egy új tanulmány a Covid-19-et az egészséges fiatal betegek stroke-jához köti

Egy új, legátfogóbb vizsgálatában a kutatók a stroke incidenciájának határozott növekedését találták a koronavírusban szenvedő fiatalabb betegek körében.
32 ország 136 kutatóintézetét felvonultató tanulmány mutatta ki a covidos fiatalok körében a stroke előfordulásának zavaró növekedését.

Nyolcvankilenc kutató, köztük az Ronen Leker professzor, a Jeruzsálemi Héber Egyetemről elemezte azon betegek adatait, akiknél a koronavírus eredménye pozitív volt, miután agyvérzés és más súlyos agyi események miatt kórházba kerültek.

A kutatók elemezték, hogy voltak-e különbségek a betegek MRI-jében a COVID-19 megfertőződése és a stroke kialakulása után, és azt is megvizsgálták, hogy vannak-e olyan földrajzi tényezők, amelyek befolyásolják a stroke súlyosságát.

A 32 ország 136 különböző orvosi központja közül legalább 71 olyan betegről számolt be, akit koronavírus miatt kórházi kezelésük alatt vagy röviddel ezután stroke-ot kaptak.

A 432 beteg közül 323 (74,8%) akut ischaemiás stroke-ot, 91 (21,1%) intrakraniális vérzést és 18 (4,2%) agyi vénás vagy sinus trombózist szenvedett.

A legnagyobb gondot az iszkémiás stroke gyakori előfordulása jelentette fiatalabb betegeknél, és nem ismertek olyan típusú „klasszikus” kockázati tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a stroke kialakulásához, például érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy dohányzás.

A 380 beteg közül, akikről ismert, hogy stroke-ot tapasztaltak a COVID-19 mellett, közel 38 százalékuknak nem voltak felismerhető vírusos tünetei, például köhögés vagy láz, a diagnózis csak azután következett be, hogy stroke miatt kórházba kerültek.
“Ez a tanulmány tovább erősítette a koronavírus és az agyvérzés közötti kapcsolat megértését fiatalabb betegeknél, a nagyobb erek elzáródása következtében. A továbbiakban javasoljuk, hogy végezzenek COVID-tesztet minden fiatalabb stroke-on szenvedő betegen, különösen azokon, akiknek még nincsenek ismert tünetei. Remélem és bízom abban, hogy ez a tanulmány fontos szerepet játszik a COVID-19 és a stroke közötti összefügések jobb megértésében, és közvetlen terápiás előnyökkel jár a betegek számára.” – magyarázta Leker.