A BZSH elnöke: Pészach összeköt bennünket

A BZSH elnöke: Pészach összeköt bennünket

Pénteken este beköszönt Pészach(פסח), a kivonulás, az elkerülés ünnepe. Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnökének köszöntőjét olvashatják.

“Kedves Hittestvéreim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Pészach, a zsidó szabadságünnep, az egyiptomi rabszolgaságból való megszabadulásra emlékezés azon ünnepek egyike, amelyek alkalmával a legintenzívebben, egyben legbensőségesebben élhetik meg kicsik és nagyon, idősek és fiatalok a zsidóságukat.

A Pészach első két napján megtartott széder hagyományosan családi körben került megtartásra, majd a háború után inkább közösségi ünneppé vált, a rendszerváltás után azonban ismét egyre markánsabban családi ünnep.

Boldoggá tesz, hogy évről-évre egyre több budapesti családban hangzik fel ilyenkor a má nistánó.

Akik közösségben ülik meg a szédert, tucatnyi különböző légkörű budapesti zsinagóga közül választhatják ki azt, amelyik érzelmileg, hangulatilag a legközelebb áll hozzájuk. A Budapesti Zsidó Hitközség által néhány nappal ezelőtt megnyitott kóser élelmiszerbolt hiánypótló szolgáltatásaival könnyebbé teszi a Pészach előírásainak megfelelő élelmiszerek, alapanyagok beszerzését.

Sokfélék, sokszínűek vagyunk.

Máshogy gondolkodunk a világról, másként éljük meg a zsidóságunkat, de ugyanannak a közösségnek – melyet az Ö.rökkévaló erős kézzel és kinyújtott karral kivezetett a rabszolgaságból – vagyunk a tagjai, ugyanazon előírások szerint tartjuk a szédert, ugyanazt a maceszt fogyasztjuk, ugyanazokat a dalokat énekeljük Pészachkor.

A Pészách összeköt bennünket.

A hamarosan ránk köszöntő ünnep alkalmából minden zsidó honfitársamnak kóser Pészachot kívánok!
Chág számeách!

Mester Tamás
elnök