Mester Tamás BZSH elnök válaszlevele Heisler András Mazsihisz elnöknek

Mester Tamás BZSH elnök válaszlevele Heisler András Mazsihisz elnöknek

BZSH elnökké választását követően Mester Tamást többen is köszöntötték, így természetesen Heisler András Mazsihisz elnök is, aki gratulált a BZSH új elnökének, és leírta, hogy közös feladatuk a választáson jól érzékelhető két tábor közötti árok betemetése, az őszinte párbeszéd és a neológia jövőképének közös megalkotása.

Mester Tamás, a BZSH elnöke levélben köszönte meg a Mazsihisz vezetőjének köszöntőjét.

“Tisztelt Elnök úr!

Megválasztásunk alkalmából az új elöljárósághoz és hozzám intézett köszöntő szavait nagyon köszönöm.

Mint ahogy Radnóti főrabbi úr is idézte nyitóimájában: “és mentek ketten együtt…”. Nekünk, a BZSH és a MAZSIHISZ felelős vezetőinek együtt kell mennünk, egy akarattal, egy úton és egy cél: a magyarországi vallásos zsidó élet fellendítésének irányába.

Nem üres szólam, hogy össze kell fognunk, mert -ahogy a Misna fogalmaz- “a nap rövid, és sok a tennivaló”. A neológia elmúlt 150 éve kötelez bennünket. Kötelez, hogy tradícióinkat, egyediségünket, önmagunkat nem feladva újuljunk meg, haladjunk a korral, úgy a vallás, mind a zsidó tudományok terén. Egymásban segítő kezet kell látnunk. A BZSH új vezetése mindenben, mi e célt szolgálja, kitartó és elkötelezett partner lesz.

Tisztelt Elnök úr!

Két tábor: Jákob is két táborra osztotta háza népét, az Ézsauval való találkozás előtt. Ön is két táborról beszél. Én azt hiszem, a két tábor valójában egy: az a honi megmaradt zsidóság, mely ránk tekint, tőlünk vár megnyugvást, fejlődést. Hiszem, hogy e nagy tábor békességet, biztos, kiszámítható, büszkén vállalható zsidó életet érdemel.

Ezt utóbbira kérem I.ten segítségét és áldását.

Tisztelettel:

Mester Tamás
elnök”