A BZSH elnökének ünnepi köszöntője

A BZSH elnökének ünnepi köszöntője

Vasárnap beköszönt Hanuka, a fény ünnepe. Nyolc napon keresztül ünnepeljük a csodát. Az alábbiakban Mester Tamás, a BZSH elnökének köszöntőjét olvashatják.

Tisztelt Hittestvéreim!

A zsidóság egyik legnépszerűbb és legfontosabb ünnepe előtt állunk, ebből az alkalomból hadd köszöntsem Önt és Családját!

Noha az ünnep poszttórai, azaz nem szerepel a Tórában, hiszen a Kinyilatkoztatás után történt eseményeken alapul, mondanivalója és üzenete örökké érvényes: a görögök az asszimiláció eszközét használva akarták megsemmisíteni a zsidóságot: nem fegyverrel, nem karddal, hanem a szellem erejével, ideológiai küzdelemmel kívántak minket elpusztítani.
Arra törekedtek, hogy az asszimiláció által a zsidóság eltűnjön a hellenisztikus olvasztótégelyben.
Érdekes párhuzam, hogy napjainkban is a zsidóság fennmaradásának egyik legnagyobb veszélyforrása, a feltétel nélküli asszimiláció.
A görögök szellemi értelemben vett sötétséget akartak hozni a zsidóságra.
Azt akarták, hogy a zsidóság elfelejtse a Tórát és azt, hogy a világot a Kádos Báruch Hu kormányozza, helyette az emberközpontú, ember által irányított világképet gondolja helyesnek.
Az ezen sötétség elleni küzdelem jelképe a mindig növekvő számú gyertya által erősödő fény.

Engedje meg, hogy Önnek és Szeretteinek boldog hanukát kívánjak.
Szívből kívánom, hogy minél több időt töltsön együtt azokkal, akik az Ön számára a legfontosabbak: családtagjaival, szeretteivel.
Adjuk egymásnak a legfontosabbat: figyelmünket, időnket.

Boldog hanukát kívánok, szimchesz hanuka”