A BZSH elnökének újévi köszöntője

A BZSH elnökének újévi köszöntője

A 2021-es év végéhez értünk, holnap új polgári esztendő kezdődik. Az alábbiakban Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke köszöntőjét olvashatják a 2022-es polgári új év beköszönte alkalmából:


Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köztudomású, hogy mi, a zsidó közösség tagjai vallásos hitünket, hitbéli ünnepeinket nem a polgári, hanem a zsinagógai naptár szerint éljük.
Azonban a mindennapi életünket, természetesen figyelembe véve hagyományainkat és törvényeinket, mi is a Gergely-naptár szerint alakítjuk, aszerint járatjuk a gyermekeinket iskolába, ennek megfelelően dolgozunk a munkahelyünkön, tevékenykedünk az élet minden területén.
Így a visszatekintés, összegzés igénye a polgári óesztendő vége felé a zsidó közösség tagjaiban is aktuális kérdés.

Kedves Barátaim, Hittestvéreim!

A 2021. évi polgári esztendőt sajnos még mindig a COVID-19 vírus okozta járvány és annak hatásai uralták. Mindennapos témáink lettek a „negyedik hullám”, a „harmadik oltás”, és a Jóteremtőhöz imádkozunk, hogy az orvostudomány mielőbb teljes egészében legyőzze a kórt.
Sajnos újra sok a fertőzött és a haláleset, számos család gyászol, fájdalmukban osztozunk.
Körzeteinknél is komoly veszteségek vannak, a kór áldozata lett több hittestvérünk, emlékük legyen áldott. Imádkozzunk együtt a betegek mielőbbi felépüléséért.

Ilyen letargikus hangulatban, muszáj pozitív gondolatokat megfogalmazni.
Amiből erőt tudtunk meríteni – sok egyéb mellett -, hogy nyáron a Budapesti Zsidó Hitközség egy év kimaradás után újra meg tudta tartani a Zsidó Kulturális Fesztivált, sok telt házas előadásunk volt, nagyon igényelték a nézők az élő muzsika és színpadi előadások utolérhetetlen varázsát.
Terveink szerint az új esztendőben is lesz a Zsidó Kulturális Fesztivál.

A budapesti zsidó közösségek idén is kiválóan működtek a nehézségek ellenére is, szociális ellátórendszerünk sok hittestvérünknek nyújtott segítséget. E helyütt is köszönet dolgozóinknak.
A rabbik, kántorok és körzeti vezetők fokozott erőfeszítéseket tesznek a közösségek egyben tartásáért és fejlesztéséért, munkájukat kísérje áldás.

Az új 2022-es polgári esztendőre minden hittestvéremnek és honfitársamnak egészségben gazdag, örömteli időszakot kívánok!

B.U.É.K. 2022!

Mester Tamás
A BZSH elnöke