Továbbra is várja az apróságokat a BZSH Benjamin Óvoda és Bölcsőde

Továbbra is várja az apróságokat a BZSH Benjamin Óvoda és Bölcsőde

A korábbi évekhez képest jelentősen növekedett a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjamin Óvoda és Bölcsőde gyereklétszáma. Bőczén Zsuzsa igazgatónő szerint külön öröm, hogy egyre több család választotta a kicsik „második otthonaként” a zuglói intézményt, hiszen a magyarországi zsidó jövő nagyrészt a gyermekek zsidó nevelésén alapszik.

A tavaly szeptemberben kezdődött nevelési évet hatvan gyermekkel és tizenöt dolgozóval kezdte meg a Benjamin Óvoda és Bölcsőde, azaz elmondható, hogy dinamikusan növekszik a gyermeklétszám. A tizenkét férőhelyes bölcsődei ellátásban már telt ház van, az óvodai ellátásban azonban még van szabad kapacitás. Jelenleg három óvoda csoport működik két-két óvónővel és egy-egy dadussal, a bölcsődei csoportban pedig hárman dolgoznak, két kisgyermeknevelő és egy dadus.

A növekvő gyermeklétszám mögött van még egy fontos jelenség: emelkedett a zsidó gyermekek száma. Nem csoda, hogy a Benjaminban ráerősítenek a zsidó hagyományokkal kapcsolatos foglalkozásokra: a TAL AM program keretében Dankó Bianka héber tanár vezetésével elindult az ingyenes héber oktatás az öt és hat évesek számára. Héber oktatás hetente négyszer lesz, a gyerekek számára a könyveket, füzeteket és más oktatási segédeszközöket a fenntartó BZSH biztosítja.

A zsidó hagyományok eddig is hangsúlyos szeletét képezték a nevelésnek – hiszen volt Talmud Tóra és megtartották az ünnepeket is Verő Tamás főrabbi segítségével – ám ez most bővült azzal, hogy minden hétfőn havdalát tartanak, s a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is heti rendszerességgel zajlik egy plusz judaisztika foglalkozás is.

A 2021/2022-es nevelési évtől angol-magyar kétnyelvű csoport beindítását tervezik.

Bőczén Zsuzsa igazgatónő szerint nagyon fontos számukra a szülőkkel való szoros, partneri együttműködés, kapcsolattartás. A járványhelyzet alatt is folyamatosan tájékoztatnak a gyermekek tevékenységeiről, óvodai programjairól és évente kétszer a gyermekek fejlődéséről írásos tájékoztatást kapnak a családok.

A Benjamin Óvoda és Bölcsődébe származástól és vallástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak a 2021 / 2022 nevelési tanévben.

Elérhetőségek:
Honlap: www.benjaminovi.hu
Facebook oldal: BZSH Benjamin Óvoda és Bölcsőde