Ezerkilencszáz éves bronzolajlámpát találtak Jeruzsálemben

Ezerkilencszáz éves bronzolajlámpát találtak Jeruzsálemben

Ritka, groteszk arc formájú bronzolajlámpát fedeztek fel nemrégiben az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) által végzett ásatások során, a jeruzsálemi David City Nemzeti Parkban.

A lámpát Jeruzsálemben a zarándokút egyik épületének alapjaiban fedezték fel. Korábban vélhetően szándékosan temették el, hogy szerencsét hozzon az épület lakóinak.

A műtárgy valójában csak egy lámpa fele. Olyan faragott formába öntötték, amelyet úgy alakítottak ki, mint egy groteszk kinézetű szakállas férfi arcának egyuj fele. A lámpa hegye félhold alakú, a fogantyú pedig az acanthus növényé. A lámpán megjelenő díszítés egy római művészeti motívum, hasonló a színházi maszkhoz.

A régészek szerint ez a lámpa nagyon egyedülálló lelet, és tudomásuk szerint az első ilyen jellegű lelet Izraelben. A jelenlegi tárgy egyedisége, hogy csak fél arcot ábrázol.

A kutatók úgy vélik, hogy egy lapos tárgyhoz vagy falhoz rögzítették, fali lámpaként szolgálva, de nem zárják ki annak lehetőségét, hogy azt szertartásos rituálékon használták.