Boldog Sávuotot kívánunk!

Boldog Sávuotot kívánunk!

Ma este nyolc óra előtt három perccel köszönt be a Sávuot (‏‏שָׁבוּעוֹת), a Szináj hegyi törvényadás emléknapja, az új kenyér ünnepe, mely minden hozzá kapcsolódó munkavégzési tilalommal egészen kedd este negyed tízig tart.

Az ünnepnek több elnevezése is van. Hívjuk a Chág Hásávuotnak (חג השבועות), a hetek ünnepének, Chág Mátán Toráténunak (חג מתן תורתינו), a Tóraadás ünnepének, Chág Hábikurimnak (חג הבכורים), az első termény áldozatának ünnepének, Chág Hááceret (חג העצרת), a Jeruzsálemben való összegyülekezés ünnepének, és Chág Hákácirnak (חג הקציר), a betakarítás ünnepének is.

Járványmentes időszakban az ünnep első éjszakáját virrasztással töltik, aminek külön előírt rituáléja van: Szentírás magyarázó előadásokat tartanak és irodalmi szemelvényeket olvasnak fel. A Sávuot délelőtti istentisztelet központja a Tíz Ige.

“Népünk nem nép csak Tórája által” – mondta Szaádja Gáon, és ezt az állítást erősíti egy szép midrási idézet is:
“Ráv Huná és Rabbi Jirmijá mondta Rabbi Hijjá bár Ábá nevében: A Teremtő nevében “írva van: “elhagytak engem és Tórámat nem tartották meg”. Tanítóink szerint a versben megfogalmazott isteni kijelentés így értendő: “inkább engem hagyjanak el, de a Tórámat tartsák meg”!

Ezúttal Sávuot ünnepe kedden este negyed tíz előtt egy perccel ér véget.

Mindenkinek jó készülődést és szép ünnepet kívánunk!
חג שבועות שמח